COVASNA. Bicfalău, primul sat UNESCO din judeţul Covasna 

Data publicării:
UNESCO CONACE

Nu este uliţă în satul Bicfalău pe care să nu fi fost ridicate măcar două, trei conace, cele mai multe zidite încă de acum trei, patru secole. Unele au avut norocul de noi proprietari, care au investit în reabilitarea şi introducerea lor în circuitul turistic. Janos  a cumpărat un astfel de conac în anul 1987, cu 70.000 de lei. A costat cât o Dacie. Astăzi, preţul lui s-ar ridica la aproape cinci milioane de lei. A fost ridicat în secolul XIX şi are nevoie permanentă de îmbunătăţiri, dar proprietarul ştie ce comoară are, aşa că a ţinut întotdeauna cont de specificul clădirii.

"Am demonstrat că se poate, păstrând exteriorul şi arhitectura clădirii, dar în interior avem încălzire centrală, apă curentă, avem internet", povesteşte Kerezsy Janos - proprietar conac

La câteva case distanţă, acum doi ani, un vecin a cumpărat cu 33.000 de euro un alt conac. A investit în el 60.000 de euro.

"Pentru localnici acesta ar fi un viitor, dar în primul rând ar trebui schimbată mentalitatea, ca să nu strice patrimoniul arhitectural care a fost, mai este încă şi s-ar mai putea salva", spune Bogdan Gyula - proprietar conac.

Satul nu duce lipsă de turişti. Oamenii sunt impresionaţi de ce găsesc aici şi cred că Bicfalăul ar fi îndreptăţit să intre în patrimoniul UNESCO.

"Nici nu mi-am imaginat cât de frumos poate fi. Cu siguranţă poate fi inclus în UNESCO; aţi văzut ce minunăţii de case sunt", spune o turistă.

Până să depună documentaţia necesară la Ministerul Culturii, primăria mai are însă de lucru. Reţeaua de canalizare este gata, dar nu este funcţională, mai trebuie făcută reţeaua de apă curentă şi infrastructura.

"Consiliul Judeţean Covasna ne-a promis că o să primim gratis o cantitate foarte mare de piatră cubică, pentru care am şi pregătit un proiect să fie finanţat din fonduri europene", a declarat  Raduly Istvan - primarul localităţii Ozun.

În judeţul Covasna există peste 200 de conace folosite pe vremuri de familiile nobiliare din Ardeal ca reşedinţe permanente sau de vacanţă. Printre acestea se numără conacul Kalnoky din Micloşoara şi casa cumpărată de Prinţul Charles în Valea Zălanului. Ca sa fie incluse in patromoniul UNESCO, conacele din Bicfalău trebuie să aibă valoare istorică, să aibă vechime mai mare de 200 de ani şi autorităţile să creeze zone de protecţie în jurul lor.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoli Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri