Sari la conținut

COVASNA. Bolnavi consultaţi de medici din Ungaria

Pal Agnes locuieşte în satul Racoş. A venit la Căpeni cu autobuzul pus la dispoziţie de primărie, alături de alţi zeci de localnici, ca să fie consultată de către medicii din Ungaria. Agnes suferă de mai multe afecţiuni, iar o dată la trei luni trebuie să meargă la control la spitalul judeţean din Sfântu Gheorghe, care e la aproximativ 50 de kilometri distanţă. Pentru ea acest lucru înseamnă costuri şi câte o zi de muncă pierdută.

"Trebuie să iau două autobuze, trebuie să iau şi taxiul de la Racoş la Baraolt. Mă costă în jur de 100 de lei drumul, numai drumul", spune Pal Agnes.

14 cadre medicale din Ungaria, din judeţul Szolnok au venit de la începutul săptămânii în satele de lângă Baraolt ca să-i consulte pe localnicii de zonă. Au adus toată aparatura necesară pentru ecografie, pentru consultaţiile oftalmologice, pentru cele de diabet, colesterol, cardiologie şi densitate osoasă.

"Pentru noi, personal, singurele cheltuieli sunt cât lipsim de la muncă, pentru că suntem în concediu", spune Lorincz Ambrus, medic cardiolog din Ungaria 

Consultaţiile medicilor din Ungaria sunt gratuite, astfel că în două zile, localnicii din două sate au fost consultaţi. Deşi erau în cabinete improvizate în căminul cultural din sat, medicii din Ungaria le-au făcut investigaţii amănunţite pacienţilor, le-au dat reţete şi au stat de vorbă cu ei, întocmai ca într-un spital occidental.

În Câmpeni şi Racoş există un singur medic la peste 2.300 de pacienţi. Astfel că vizita cadrelor medicale din Ungaria este o mână de ajutor pentru singurul doctor de aici.

"Numărul de consultaţii este între 50 şi 55 până la 60 pe zi. Populaţia este îmbătrânită, sunt foarte mulţi pensionari care se deplasează mai greu", a precizat Agoston Stefan - medic de familie în Câmpeni şi Racoş.

Acesta este al patrulea an când medicii din Ungaria vin în judeţul Covasna. Şi asta pentru că judeţul este înfrăţit cu Szolnok. Cadrele medicale promit să revină în zonă şi anul viitor.