COVASNA. Goană după meseriaşi

Data publicării:
MESERIASI SF GHE

Melinda Raduly este elevă în ultimul an la Liceul Tehnologic "Kos Karoly" la specializarea confecţii. Tânăra face acum practică într-una dintre fabricile de pantaloni din Sfântu Gheorghe şi speră că după ce va obţine certificatul de calificare, va fi angajată permanentă aici.

 "Îmi place foarte mult aici, pentru că învăţ multe lucruri noi şi mai ales rostul meseriei pe care mi-am ales-o. Învăţăm pentru ca mai târziu să ne putem angaja tot aici, unde am făcut practică", spune Melinda Raduly.

Directorii de la trei licee tehnologie din Sfântu Gheorghe au unit instituţiile într-un consorţiu în care, atât elevii cât şi profesorii, pot avea avantaje. Iniţiatorii proiectului spun că în acest fel domeniile nu se vor mai suprapune, elevii se pot transfera de la o specializare la alta în funcţie de preferinţe. Şi profesorii vor avea şansa să predea la oricare dintre cele trei instituţii ca să-şi completeze norma de ore.

"Dacă două sau trei şcoli formează un consorţiu este mult mai uşor şi mult mai jutificat pentru a accesa fonduri europene", declară Kiss Imre - director Liceul Tehnologic Kos Karoly. 

După înfiinţarea consorţiului pentru învăţământul tehnologic, 145 de firme din judeţul Covasna au semnat contracte pentru a primii elevii de la liceele tehnice în practică.

"Ne găsim foarte greu forţă de muncă. Preferăm, dacă se poate, forţa de muncă puţin calificată şi şcolile profesionale ne asigură o forţă minimă de calificare", spuen Cătălina Hăisan - inginer calitate fabrică de confecţii. 

În următorul an şcolar în judeţul Covasna vor fi 24 de clase cu 672 de locuri la învăţământul profesional de trei ani, iar la liceele tehnologice vor fi 15 clase cu 420 de locuri la profilurile tehnic, servicii şi resurse naturale şi protecţia mediului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri