COVASNA. Înscrisuri pe clădirile primăriilor, doar în română

Data publicării:
INSCRIPTIE BILINGVA

Conform deciziei Curţii de Apel, Primăria Moacşa va trebui să renunţe la inscripţia în limba maghiară de pe clădirea instituţiei. Primarul spune că înscrisul datează de mai bine de 100 de ani, de când există clădirea şi că nu a făcut decât să păstreze atestatul istoric, astfel că este hotărât să nu înlăture inscripţia.

 "Noi aici în comună suntem de etnie maghiară. Secui suntem 99%. Atunci cred că şi noi avem dreptul să scriem şi în limba noastră", declară Bács-Benke László, primarul comunei Moacşa.

Nici Consiliul Judeţean Covsna nu a scăpat de un proces, pornit tot de la disputa privind inscripţiile în limba maghiară de pe faţada clădirii. De această dată, instanţa se află la prima decizie.

"Am atacat cu recurs, mergem mai departe şi în faţa instanţei, deşi văd prin deciziile de până acum că şi instanţele încă trag spre a ne împiedica aceste drepturi", Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Prefectul judeţului Covasna a acţionat în judecată, în vara acestui an, mai multe instituţii din judeţ. Prin acest demers, edilul vrea ca pe toate clădirile publice denumirile să fie scrise doar în limba română, nu şi în limba maghiară, aşa cum este acum.

"Faţada unei instituţii trebuie să respecte inscripţionările care sunt prevăzute de lege. Deci să fie în limba maghiară, dar să fie traducerea de Consiliu Judeţean, nu Casa judeţului sau Casa Satului", declară Dumitru Marinescu - prefectul judeţului Covasna

În prezent, 10 primării din judeţul Covasna dar şi Consilul Judeţean se află în proces cu Prefectura pe tema inscripţiilor bilingve.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri