Crăciun cu tradiţie la Dumbrăviţa, judeţul Braşov

Data publicării:
craciun 20dumbravita 202-40607

Zeci de localnici au sărbătorit, ieri, Crăciunul, în centrul comunei Dumbrăviţa, după o tradiţie veche de mai bine de 200 de ani. Comuna este singura din judeţ care împodobeşte bradul chiar în ziua de Crăciun.

În ziua de Crăciun, vătafii, adică feciorii scăpaţi de armată, şi penaşii, feciorii care urmează să fie recrutaţi în februarie, aduc şi ridică, în centrul comunei, un brad mare, împodobit de fete.

Pregătirile au început pe 5 decembrie. S-au ales vătafii mari şi casierii, apoi au plecat la colindat la toţi cei care poartă numele de Sfântul Nicoale. În ajunul Crăciunului, a fost colindat tot satul, preotul, secretarul, primarul şi viceprimarul comunei. Banii strânşi au fost folosiţi pentru ziua de Crăciun.

"Cu banii plătim muzica, care este destul de scumpă şi acoperim cheltuielile cu florile şi tot cea ce duce până ajunge bradul în centru" - casierul vătafilor

Comuna Dumbrăviţa este singura din judeţul Braşov care ridică bradul în ziua de Crăciun, conform tradiţiei.

„Acum de trei patru ani, de când tinerii nu mai fac armata a fost foarte greu să ducem tradiţia mai departe, dar eu şi cu Consiliul Local am făcut tot posibilul să ducem tradiţia mai departe" - Zachiu Popa, primar comuna Dumbrăviţa

După ridicarea bradului, vătafii şi penaşii au jucat în jurul pomului. Vătafii au purtat şorţuri, conform tradiţiei, iar penaşii pălării cu pene.

„Această pălărie semnifică fecioria şi plecarea băieţilor în armată. Prin această găteală a căciulii ei demonstrau comunităţii că sunt gata să plece în armată şi să devină oameni" - penaş

Astăzi, vătafii şi penaşii îi vor colinda pe cei care se numesc Ştefan, iar pe 31 decembrie pe cei care se cheamă Vasile. Ultimii colindaţi vor fi cei care poartă numele de Ion sau Ioan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri