Criză de asistenţi maternali

Data publicării:
criza 20de 20asistenti-51967

Numărul asistenţilor maternali din Braşov a scăzut cu o cincime in ultimul an. Asta în timp ce, lunar, la maternitatea din Braşov sau la spitalul de copii sunt abandonaţi în medie 10 bebelusi. Cei mici nu pot ajunge la casa de copii decât după vârsta de doi ani, aşa că Direcţia pentru Protecţia Copilului încearcă să îi convingă pe asistenţii care au în îngrijire doar un copil să mai ia încă unul. Statul plateste o mie de lei lunar o persoana care are in grija doi orfani.

Familia Rognean are grijă de trei copii. Doi sunt gemeni şi au un an şi patru luni, iar al treilea, putin peste doi ani. Sotii Rognean au ales meseria de parinte intr-un moment greu. Serviciul lor era in pericol, si in plus simteau lipsa celor doi copii ai lor, plecati in strainatate. "Sunt obisnuit cu munca, sunt tatic de atata timp, aveam probleme la locul de munca si am zis hai sa incerc si asta sa vedem cat rezistam" Teodor Rognean- asistent maternal. Problema este ca in sistem raman tot mai putini oameni pasionati. "Activitatea este foarte grea, o activitate care se desfasoara 7 zile din 7 , 24 de ore . este o munca foarte grea , o responsabilitate extraordinara , pentru ca raspund penal, material si moral de viata unui copil" Virginia Martin - director DGASPC Braşov

Anul trecut, 30 de asistenţi maternali s-au pensionat ori au renunţat la meserie. Acum in Brasov sunt 165 de asistenţi maternali si aproape toţi au grijă de câte doi copii si putini mai accepta un altul, aşa că nou-născuţii abandonaţi la maternitate sau prin spitale au sanse mici sa ajunga intr-o familie. "Acum avem doi copii abandonaţi şi încă cinci lăsaţi pentru recuperare în greutate. cei abandonati vor pleca la asistentii maternali, dar si aici e mai greu pentru ca avem copii de doua luni, doua luni si jumatate care inca sunt aici desi nu ar trebui" Ioan Oprea - medic neonatolog maternitatea Braşov Asistenţii maternali care au grijă de un copil câştigă lunar 800 de lei. Pe lângă aceşti bani, mai primesc şi un ajutor trimestrial pentru haine, adică 50 de lei pentru fiecare copil. Singura soluţie pentru criza cu care se confruntă Direcţia pentru Protecţia Copilului ar fi ca procedura pentru adopţii să fie simplificată, iar copii crescuţi acum de asistenţii maternali să ajungă la familii adoptive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri