Criză de îngrijitori la domiciliu

Data publicării:
INGRIJITORI DOMICILIU

Silvia Pichet este îngrijitoare la domiciliu de 12 ani. Nu este o meserie uşoară, spune femeia, din cauză că persoanele pe care le îngrijeşte sunt bătrâne, bolnave şi imobilizate la pat.

"Am zis că nu stau la început dar, după aia m-am ataşat oameni, nu ştiu, şi am şi un pic de suflet să fac pentru oameni ceva. Te ataşezi şi de oameni şi de meserie şi o faci cu drag", spune Silvia.

La familia Vornica Silvia Pichet vine de 4 ani. Şi aici, ca în fiecare locuinţă, femeia face curăţenie, cumpărături, plăteşte facturi şi îi ajută pe pensionari să-şi facă igiena personală.

"Îşi face treaba aşa conştiincios, noi suntem mulţumiţi, pentru noi e mare lucru. Cât vine, de două ori pe săptămână şi asta e mare lucru pentru noi", spune Aurelia Vornica - beneficiar îngrijire la domiciliu. 

Timpul petrecut la cei doi pensionari este tot mai scurt şi asta pentru că femeia trebuie să ajungă şi la alţi vârstnici.

La Direcţia de Servicii Sociale Braşov din 31 de îngrijitori la domiciliu cât figurează în organigramă, în realitate există doar 9 care au în grijă 90 de persoane cu probleme de deplasare, de sănătate sau fără venituri.

"Nu mai putem să preluăm în sistem şi alte persoane vârstnice pe care să le îngrijim la domiciliu, iar din punct de vedere al angajărilor, în acel raport de 1 la 1, nu putem acoperi deficitul de personal creat din 2010 şi până în prezent", declară Mariana Topoliceanu - director Direcţia de Servicii Sociale Braşov. 

Din cei 9 îngrijitori, 3 urmează să plece în pensie sau la muncă în străinătate. În prezent sunt 12 persoane pe lista de aşteptare, care au nevoie de îngijire la domiciliu, iar în perioada următoare numărul acestora va creşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri