Sari la conținut

Cu asigurare şi fără analize

Această doamnă a fost trimisă de medic să îşi facă urgent un tomograf, dar a aflat că are de aşteptat cel puţin două săptămâni dacă vrea să îl facă gratuit, pe baza trimiterii.

"Pentru când v-au programat? Nu ştiu, că nu mi-au zis..să aştept că mă sună la telefon", spune pacienta.

Cei care şi-au făcut astăzi analize, s-au programat cu mult timp înainte.

"De când v-aţi făcut programarea? De două săptămâni. Aţi aşteptat mult? Asta e, că tot aştepţi acolo", spune alt pacient.

"Cam maxim trei săptămâni, cam trei săptămâni", spune alt pacient

Cine vrea să-şi facă analize compensate are de aşteptat săptămâni bune pentru că la majoritatea clinicilor din Braşov fondurile se termină repede şi se fac liste de aşteptare.

Casa de Asigurări de Sănătate a alocat pe trimestrul I din 2016, pentru cele 17 laboratoare din Braşov, peste 3 milioane de lei, mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când fondurile au fost de 2,7 milioane lei. Chiar şi aşa, banii sunt insuficienţi şi medicii spun că statul ar trebui să mărească plafoanele.

"Pacienţii să aştepte până când statul, Guvernul binevoieşte ca să calculeze câţi bani vrea să dea pentru asistenţa medicală. Acelaşi lucru este şi pentru medicii de familie, pentru specialişti, pentru toată lumea. Oricum fondurile sunt insuficiente vreau să vă spun. Pe la jumătatea lunii se termină", Radu Mitrea - director clinică.

Paradoxal, laboratoarele medicale care primesc cei mai mulţi bani, îi termina şi cel mai repede. Asta în timp ce, la laboratoarele mici, plafonul alocat rămâne necheltuit. Casa de Asigurari de Sănătate are o soluţie complicată prin care vine în ajutorul asiguraţilor. Îi pune să caute pe site-ul propriu lista cu laboratoarele medicale, chiar dacă nu toţi pacienţii au acces la internet.

"Am adus la cunoştinţa asiguraţilor ca au acest drept şi aceasta obligaţie să ia legatura cu toţi furnizorii de servicii medicale paraclinice şi să se intereseze dacă mai au sau nu fonduri în momentul în care persoana în cauza are nevoie de o analiză medicală în contract cu Casa de Asigurari de Sănătate", Ancuţa Daisa - purtător de cuvânt CAS Braşov. 

Casa de Asigurări de Sănătate spune că primăvara este o perioadă când numărul celor care vin să îşi facă analize este mai mare decât în alte luni ale anului şi de aceea fondurile pentru analizele compensate se termina foarte repede.

Reporter: Mădălina Zamfir
Operatori: Lucian Păculea, Dan Dascălu