Culturile de migdali, distruse de vreme

Data publicării:
MIGDALI

Mircea cultivă migdali de când e mic. De mai bine de 10 ani însă, are o livadă cu aproape 600 de pomi. El spune că o astfel de cultură este rentabila pentru că nu e pretenţioasă. Trebuie doar să aibă grijă ca primăvara gerul să nu-i afecteze florile. Însă tocmai acest lucru s-a întâmplat anul acesta, astfel că va recolta un sfert din cantitatea pe care o culegea in alti ani. 

"Cam cât ar fi trebuit pomii să aibă nici la sfert pe sfert nu au migdale.  Din cauza timpului că a venit în februarie un val de căldură", Mircea, cultivator. 

Comuna Gura Vadului are trei sate, iar pe lângă viţa de vie, localnicii cultivă de mai bine de două sute de ani si migdali şi smochini.

"În satul Tohani aproape că nu e om care să nu aibă cel puţin un migdal la poartă, însă oamenii spun că anul acesta nu vor culege foarte multe migdale pentru că gerul de la începutul primăverii a afectat serios florile", Mirela Placu, reporter Digi24.

"Eu cam de vreo 25, 30 de ani am migdali. Cam vreo 50 de migdali şi anul ăsta a mai rămas dar nu tare mult, vreo 40% din producţie", spune un localnic.

"Acum un an prea puţine s-au făcut, acu doi ani, mai nimic, şi anu ăsta au rămas câteva că dacă a fost gerul ală le-a cam terminat", spune alt localnic.

În anii în care au recoltă bună, oamenii vând migdalele cu 10 lei/ kilogramul, astfel ca fiecare pom le aduce 500-600 de lei. Asta chiar daca preţul este mult mai mic decat al migdalelor care se vând in magazin, pentru că ei vând intermediarilor. Localnicii spun că nu numai banii contează ci şi faptul că migdalii le-au făcut comuna cunoscută în ţară.

"E o zonă a migdalului zona Gura Vadului Tohani, de când ne ştim de sute de ani. Am promovat acest lucru pentru că nu creşte în toată ţara, e o zonă care e numai în această parte", Moise Ion, viceprimarul comunei Gura Vadului.

Specialiştii spun că e nevoie de o grijă sporită mai ales că astfel de pomi cresc în zone mediteraneene, cu clima blândă.

"Migdalul este destul de sensibil la gerurile puternice din timpul iernii şi la temperaturile scăzute din perioada de înflorit. Posibil ca această fluctuaţie de temperaturi să influenţeze negativ procesul de fecundare şi de legare a fructelor, coroborât şi cu posibil ceaţă din zona respectivă, din jud. Prahova", prof. Adrian Peticilă - Facultatea de Horticultură Bucureşti.

Schimbările climatice din ultimii ani îi pune pe gânduri pe tot mai mulţi dintre localnici. Multi se gândesc serios dacă să mai ţină sau nu migdalii şi asta pentru că de la an la an recolta este tot mai mică, iar profitul la fel.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri