Cursuri gratuite de înot

Data publicării:
INOT COPII

Cei cinci copii care beneficiază de cursurile de înot la Bazinul Olimpic din Braşov provin de la casa de copii sau din familii defavorizate, unde părinţii nu îşi permit să le plătească acestora ore de înot. Deşi au intrat pentru prima dată într-un bazin, au fost atenţi la indicaţiile antrenorului şi sunt conştienţi de faptul că aceste cursuri îi vor ajuta foarte mult.

„Câteodată la cazuri când nişte oameni sunt în pericol poţi să îi ajuţi", spune un copil

„Ne învaţă foarte bine şi nu am căzut", spune alt participant la curs.

Cursurile de înot se desfăşoară pe o perioadă de opt săptămâni, iar de instruirea copiilor se ocupă un antrenor specializat.

„E bine să aibă o cască pentru că e obligatorie, ochelarii le protejează ochii şi văd clar sub apă, regulile de bază ale piscinei pe care le prezint şi ce le spun să facă e să încerce să facă cât mai corect că le va prinde bine", spune Cristina Dima, antrenor de înot.

Programul de înot are loc la iniţiativa unui australian, care a venit în România în urmă cu câţiva ani şi care a observat faptul că în ţara noastră există multe situaţii de încec, mai ales în rândul copiilor şi tinerilor.

„Dacă ne uităm la statisticile din România aproximativ 4,2% din 100.000 de oameni îşi pierd viaţa prin înec, ceea ce este foarte mult, de patru ori mai mult decât avem în Australia. Copiii sunt cei mai vulnerabili şi a fost o reacţie la această vulnerabilitate. Totodată văd oameni cărora le este frică de apă şi nu se pot bucura de apă, iar eu vreau ca ei să aprecieze apa", spune Christopher Neesham, coordonator de proiect.

Programul cuprinde opt sesiuni de inot şi este susţinut şi de o fundaţie pentru copii orfani din Braşov.

„Copiii beneficiază gratuit de echipamente şi de asemenea de antrenament din partea unei instructoare de înot. Finanţarea vine din Australia de la domnul Christopher Neesham. În România va înfiinţa un ONG care va continua să desfăşoare această activitate şi să sprijine aceşti copii", spune Ecaterina Guguianu Roos, membru în cadrul proiectului.

În viitor, alţi 100 de copii vor beneficia de instruire pentru a supravieţui daca ajung in apa fara sa vrea.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri