DÂMBOVIŢA. Izolaţi din cauza alunecărilor de teren

Data publicării:
ALUNECARI TEREN DB

Alunecarea de teren pornită acum aproape cinci săptămâni le-a blocat singurul drum care-i aducea în comună. Cei mai afectaţi sunt bătrânii şi copiii.

"Alunecarea de teren s-a produs undeva în dreapta mea şi a blocat complet calea de acces, drumul care îi aducea pe localnicii din această zonă înspre centrul comunei, astfel că în acest moment, singura posibilitate ca oamenii să ajungă în localitate este să circule pe această potecă. Imaginaţi-vă cât de greu urcă pe aici copiii mici sau bătrânii! Noroiul este foarte mare iar asta face urcuşul extrem de anevoios", Sorina Secelean - reporter Digi24.

"Eu nu am ulei, eu nu am zahăr, la pâine o iau roată pe o gârlă, murim aici de foame. Mănânc pâine, cine îmi aduce, patru, cinci zile din plasa de pâine. Greu!", spune un bătrân.

"La şcoală, băieţelul nu l-am mai dat de o săptămână şi ceva, nu am mai putut să îl trec acolo, unde este alunecarea. L-am luat în cârcă, dar când plouă şi mai avem şi bagaj, e foarte greu. De-abia ne descurcăm noi, cei mari, cu cizme de cauciuc, cu schimb în plasă", localnic.

"Pe fata mea eu o trec zilnic în spate, peste alunecare. Am văzut că sunt nişte poteci prin iarbă, pe nişte terenuri, pe aici. Da, foarte dificil. E una mai jos, acolo, dar nu ştiu dacă aţi observat, e foarte aproape alunecarea de ea", localnic.

Omul are dreptate să fie îngrijorat. La nici o jumătate de oră de la sosirea în cătun, constatăm cu uimire că poteca pe care am venit aproape că este acoperită de vegetaţie şi pământ, semn că alunecarea a avansat. Oamenii se uită cu disperare către autorităţi, dar până când nu vor înceta ploile pământul nu poate fi îndepărtat. Primăria a chemat totuşi la faţa locului experţi ca să vadă ce e de făcut.

"Ea este revărsată, dar ca lungime se estimează în jur de 800 de metri, chiar un kilometru, iar ca lăţime se pare că undeva atinge şi 50 de metri", Marcel Doiţă - topograf.

"Am construit două podeţe. Pe primul chiar au reuşit oamenii să îşi scoată maşinile. L-a luat alunecarea, am construit un podeţ pe unde treceau locuitorii, l-a luat şi pe acela.  Fiecare spune să luăm pământul, dar el curge mereu. Să facem pod aerian, dar costurile sunt exagerat de mari", Filofteia Şerban - viceprimar Vulcana Băi.

Consiliul Judeţean a aprobat alocarea unei sume de 200.000 de lei din fondul de rezervă pentru lucrările necesare la Vulcana Băi, dar amenajarile vor fi provizorii.

"Soluţia pe care noi o vom face este una provizorie. Trebuie să facem studii geo, topo şi să putem trage o concluzie după finalizarea acestor studii", Adrian Ţuţuianu - preşedinte CJ Dâmboviţa. 

Nu este prima dată când în această zonă au loc de alunecări de teren. Autorităţile au mai fost nevoite să intervină şi în localitate Văleni-Dâmboviţa.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri