De patru ani în şantier

Data publicării:
CANALIZARE INTORSURA

Încă de acum patru ani, străzile oraşului Întorsura Buzăului au început sa fie răscolite de utilajele care trebuiau să facă loc noilor conducte de apă şi canalizare. Chiar dacă branşamentele la utilităţi sunt necesare, localnicii s-au săturat de veşnicul şantier.

"Nu putem ieşi din curte. Uite, de exemplu, eu am avut pod aici, am avut nişte tuburi, le am în curte, acolo, şi trebuie să aduc pământ să pun şi nişte scânduri, ca să pot să ies din curte cu animalele", spune un localnic.

"Mai avem copii care trebuie să vină cu maşina de la Braşov. ..şi nu pot intra în curte... Nu pot intra, nu are nici dincolo unde să o lase, pe partea cealaltă", spune un localnic.

Lucrările au demarat în 2012. Problemele au început să apară la sfârşitul lui 2014. Cu oameni şi resurse materiale puţine, firma contractată de Primărie a început să lucreze tot mai lent. A terminat staţia de epurare prevăzută în proiect, dar nu şi reţeaua de conducte care să aducă apele uzate până la ea.

"Această situaţie explică de ce astăzi, fizic, proiectul este realizat în jur de 80%, financiar este realizat în jur de 50%. Este obligată şi va duce acest proiect la capăt. Riscurile pentru ea sunt uriaşe. Că metodologia de încasare spune în felul următor: îţi iei banii pe o stradă când ai încheiat-o în totalitate. Deci, mai are puţin de făcut ca să îşi încaseze banii şi, al doilea lucru, are garanţii de aproape două milioane de euro pe acest proiect în bănci", Leca Băncilă - primarul oraşului Întorsura Buzăului.

Atâta timp cât străzile sunt într-un continuu şantier, Primăria nu poate finaliza alte proiecte începute. Cel mai urgent ar fi cel de asfaltare, în valoare de cinci milioane de euro, bani de la Guvern.

"În două luni de zile, 13 străzi din Întorsura Buzăului ar trebui să fie asfaltate. Firma care a încheiat contract cu Primăria nu se poate apuca însă de treabă, câtă vreme utilajele încă lucrează la reţelele de utilităţi", Sorina Secelean - reporter Digi24.

"Ar fi nevioe urgentă de asfalt aici? Era de mult, nu acum nevoie, dar dacă nu s-a făcut... Cum se circulă? Foarte greu! Îs şi lucrările, nu pot să înainteze cu drumul din cauza la canalizare, că nu îi dă drumul odată, nu ştiu ce se întâmplă...", spune un localnic.

Firma constructoare nu a dorit să ofere niciun punct de vedere despre situaţia creată.

De la 31 decembrie 2015, lucrări pe bani europeni nu se mai pot face. Până în 30 iunie, ce a mai rămas din proiect se va face din fondurile firmei şi 9% bani de la Primărie. După acest termen, totul se va face pe banii antreprenorului. Dacă în 31 decembrie 2016, finalitatea proiectului, care are o valoare de 23 de mil de euro, nu va fi atinsă, UE va cere înapoi banii investiţi până acum.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri