Sari la conținut

Decoraţie regală pentru un fost preşedinte

Alteţa Sa Regala, Principesa Margareta, a conferit înalta decoraţie la o ceremonie specială, la Castelul Peleş. Vytautas Landbergis a primit Ordinul Coroana României pentru rolul pe care l-a avut în procesul de eliberare a statelor baltice de sub dominaţia Uniunii Sovietice.

"Prin contribuţia sa la organizarea Lanţului Libertăţii din 23 august 1989, a declanşat răsturnarea puterii sovietice, a atras atenţia lumii asupra Pactului Ribbentrop-Molotov" - şeful Cancelariei Decoraţiilor Regale.

La ceremonie au participat fostul preşedinte, Emil Constantinescu, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Educaţiei. Dupa scurta ceremonie, a urmat un dineu oficial.

"În multe aspecte, domnul preşedinte Landsbergis, reprezentaţi un model pentru societăţile noastre şi pentru aceste   vremuri", - Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta

"Apreciez şi le mulţumesc foarte mult celor prezenţi aici nu doar pentru onorurile care mi se aduc, dar şi pentru atenţia şi prietenia exprimată cu această ocazie şi către ţara mea, Lituania" -  Vytautas Landsbergis, fost preşedinte al Lituaniei

Vytautas Landsbergis a fost primul preşedinte al noului stat lituanian, între anii 1990 şi 1992. Pe 23 august 1989, în plin regim sovietic, el a organizat Lanţul Libertaţii în Ţarile baltice milioane de oameni au ieşit pe străzi în Estonia, Lituania şi Letonia, proclamând drept ilegal şi abuziv pactul Ribbentrop-Molotov.

Reporter: Liviu Beju
Operator: George Oltean

Pe aceeași temă