Sari la conținut
News Alert

Delicatese cu gust de flori 

Carne de porc în sos cu flori de liliac, supă cremă de salvie, piept de curcan în sos cu petale de muşcate sau flori de salcâm, or antreuri cu cremă de ou şi petale de panseluţe - se numără printre straniile bunătăţi culinare pe care chef Blasko Janos le-a prezentat celor care au vrut să încerce şi un alt fel de bucătărie. Ba mai mult, iscusitul bucătar ne-a împărtăşit şi câteva din secretele lui.

"Salvia proaspătă, când s-a strâns, s-a curăţat, s-a spălat, se taie în bucăţi mici şi se fierbe în apă cu sare. Când s-a fiert, s-a clocotit, atunci le stoarcem şi după aceea facem un fel de cremă din ele", spune Blasko Janos - chef.

În astfel de feluri de mâncare florile nu sunt doar condimente, aşa cum obişnuim să folosim unele plante aromatice, ci şi ingrediente care dau consistenţă şi o savoare aparte.

"Este un orez cu puţin ghimbir şi cu petale de muşcată, de aceea apare culoarea asta roz spre roşu...Schimbă gustul la orez", spune Kovacs Istvan - organzator.

Curioşii au fost încântaţi de mâncare. Mulţi habar nu aveau ce se poate face cu florile în bucătărie.

"Orez cu piept de pui, cu trandafiri...E foarte gustos, nu este ceva tradiţional, dar îmi place", spune un vizitator.

Unii s-au gândit chiar şi să pună în practică acasă câteva dintre idei.

"Abia aştept să încerc aceste mâncăruri cu salcâm, sau cu trandafiri", a spus o gospodină.

Aceasta a fost a patra ediţie a festivalului florilor comestibile. Anul următor, organizatorii vor să vină şi cu sortimente de deserturi care să conţină flori.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea