Demolarea spitalului de dermatologie, suspendată

Data publicării:
DEMOLARE DERMATO

Două ONG-uri care se ocupă de protecţia monumentelor istorice, Fundaţia Pro Patrimonio şi Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului din România au cerut clasarea de urgenţă a clădirilor care au aparţinut fostului Spital de Dermatologie, pentru a împedica demolarea lor.

"Demolarea ar însemna, de fapt, distrugerea, într-un fel a armoniei acelui ansamblu, ar fi una dintre principalele demolări, poate singura, din Braşov, în acea zonă. Zona este foarte sensibilă, cele două corpuri de clădire se integrează perfect în context, noi am vorbit şi cu expertul care a făcut studiul istoric, care de asemenea, a recomandat păstrarea imobilelor, deci nu înţeleg de ce investitorul insistă în demolare", a spus  Roxana Wring - director Asociaţia Pro.Do.Mo.

În luna octombrie, specialişii Comisiei de Cultură au votat în unanimitate pentru dărâmarea imobilului. Arhitecţii şi localnicii au semnat însă o petiţie prin care au cerut oprirea demolarii pentru că aici a funcţionat primul spital civil din Braşov. Acum, la Direcţia de Cultură au fost demarate procedurile pentru clasarea clădirilor pe lista monumentelor de categoria B, de interes local.

"Am declanşat procedura de clasare. Deja am format un colectiv de specialişti, avem o documentaţie, depusă la noi urmează să o finalizăm şi în acelaşi timp am anunţat în scris şi proprietarul despre această intenţie", a spus Gheorghe Mitran - director Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Cultural Braşov

Investitorii au făcut deja demersuri pentru demolarea clădirii, dar specialiştii spun că procedura de clasare ar putea împiedica dărâmarea clădirii cel puţin un an. si hotărârea prin care s-a aprobat studiul de oportunitate pentru Planul Urbanistic Zonal a fost votată de consilieri, dar a fost apoi revocată.

"Acea hotărâre a fost revocată deoarece Prefectura a considerat de cuviinţă ca aceste avize de oportunitate să nu fie eliberate prin hotărâre de consiliu, ci pur şi simplu să fie eliberate de către municipalitate", a declarat Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov. 

Actualul investitor susţine că nu a primit deocamdată nicio informare de la Direcţia de Cultură cu privire la demersurile pentru clasarea monumentului şi nu doreşte să comenteze situaţia. Ansamblul care urmează să fie demolat se întinde pe 5.000 de metri pătraţi si pentru el, investitorul a plătit Consiliului Judeţean 1,8 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri