Sari la conținut

Deținuții, cărți în "Biblioteca vie"

Doru a fost condamnat în decembrie, anul trecut, la doi ani şi două luni de închisoare, pentru că a condus maşina fără să aibă Permis, şi în stare de ebrietate. Este unul dintre deţinuţii care se implică în activităţile penitenciarului şi pentru care reintegrarea socială este principala prioritate. Astăzi, a acceptat să fie o carte vie pentru cei curioşi să afle lucruri despre viaţa din spatele gratiilor.

"(Ce vă întreabă oamenii care vin aici, ce vor să ştie de la dumneavoastră, în primul rând?) În primul rând de ce sunt închis, cum m-am adaptat la viaţa de penitenciar, ce se petrece acolo şi ce o să fac când mă eliberez.  Avem dreptul de a ne exprima liber, de a vorbi cu publicul, este o ieşire din mediul monoton în care trăim zilnic acolo. E foarte frumos", Doru Gineţ - deţinut.

Tot carte vie a fost şi Mihaela Balaszy, învăţătoare în penitenciarul din Codlea. Ea se ocupă, printre altele, de alfabetizarea deţinuţilor şi a fost de acord să împărtăşească şi altora din experienţele de cadru didactic de închisoare.

"Au văzut ce înseamnă să nu ştii să citeşti şi să scrii şi acum îşi dau seama că acesta este un lucru extraordinar de important şi asta mă ajută, pentru că ei colaborează cu mine, deci ei îşi doresc să înveţe", Mihaela Balaszy - învăţătoare în Penitenciarul Codlea.

Astfel de întâlniri au rolul să aducă mai aproape oamenii de realităţile ascunse în spatele zidurilor înalte şi ale gratiilor.

"Mulţi au calităţi şi sunt îndreptaţi, după ce îşi vor executa pedeapsa, să meargă către anumite meserii. Şi ăsta este un lucru bun pentru ei, că poate nu şi-au descoperit aceste calităţi cât timp erau în libertate", participant. 

"Există programe pe care le derulăm în timpul detenţiei, pot fi pe diverse paliere sociale, psihologice, educaţionale, cursuri de formare profesională, cursuri de şcolarizare. Înainte de eliberarea condiţionată urmează programe de pregătire, unde sunt informaţi cu privire la locurile unde să meargă să caute un loc de muncă, cum să îşi întocmească un CV", Diana Mainerici - ofiţer educaţie la Penitenciarul Codlea.

"Biblioteca vie" este un eveniment care de doi ani de zile se organizează şi în închisori iar scopul principal este menţinerea legăturilor deţinuţilor cu lumea exterioară şi reintegrarea lor în societate.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Lucian Păculea