Sari la conținut

Doi urşi din Armenia, la rezervaţia din Zărneşti

Masha are patru ani şi este femelă. Grisha - şase ani şi este mascul. Membrii unei fundaţii internaţionale de protecţie a animalelor i-au găsit, în stare gravă, la o grădină zoologică din nord vestul Armeniei.

"Nu erau hrăniţi aproape deloc, primeau mâncare mucegăită, o dată pe săptămână. Erau pe moarte, cântăreau 30 de kilograme. Nu ştiu dacă vă puteţi imagina un urs care cântăreşte 30 de kilograme", Elodie Jerome, delegat Fundaţia "Brigitte Bardot".

Masha şi Grisha au fost crescuţi într-o grădină zoologică particulară. Proprietarul animalelor a emigrat, iar animalele au ajuns ale nimănui. Pe 26 ianuarie, fundaţia care i-a descoperit i-a mutat într-o grădină zoologică din Erevan. Masha şi Grisha au avut nevoie de două luni, să îşi revină. După două încercări eşuate, au ajuns la Bucureşti în cuşti speciale.

La Zărneşti, urşii vor petrece următoarea lună în carantină. Specialiştii le vor face analize complete şi vor încerca să îi obişnuiască în semilibertate.

"O să încercăm să le oferim ceea ce au ceilalţi urşi din Rezervaţia de la Zărneşti. Aşa cum urşii noştri au primit-o pe Betsy, din America, şi Betsy a învăţat româneşte, probabil că şi ei o să se obişnuiască cu pădurea noastră frumoasă", Cristina Lapis - preşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni.

În sanctuarul de la Zărneşti, li se vor face urşilor toate analizele necesare.

"Masculul urmează să fie castrat, vaccinat încă o dată, deparazitat", Ciprian Cocianu - medic veterinar.

Costul total al îngrijirii CELOR 2 urşi este de peste zece mii de euro, pe an. Administratorii rezervaţiei de la Zărneşti nu au toţi banii, dar speră să-i strângă de la iubitorii naturii, care vor putea, în schimbul donaţiilor, să vadă cum cresc cei doi urşi, cu ajutorul camerelor web instalate în rezervaţie.

Reporteri: Claudiu Loghin, Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu