Sari la conținut

Două ursoaice au băgat spaima în localnicii din Harghita

Un localnic din satul Izvoru Mureş, judeţul Harghita, s-a trezit în această dimineaţă fără găinile din coteţ. Pe la ora 3 dimineaţa ursul a intrat în curtea lui şi i-a omorât păsările.

"Mi-a omorât cinci găini, cocoşul a rămas. Am avut noroc că avem vreo 15 pui de găină şi pe-ăia n-a apucat, că găinile erau aici şi puii în partea astalaltă ", spune săteanul.

În situația lui sunt toţi localnicii din comuna Voşlăbeni.

Speriaţi că ar putea să rămână fără agoniseala de-o viaţă, localnicii au investit în garduri electrice care să ţină urşii la distanţă. Iulu Bota a plătit aproape 700 de lei pentru un astfel de gard.

"A fost atacată gospodăria de urs şi am o stupină, în jur la 30 de familii de stupi, şi am considerat că e singura posibilitate de a-mi salva stupina ", povesteşte Iulu Bota - păgubit.

Localnicii spun că, de mai bine de o lună, două ursoaice cu doi, respectiv trei pui, le calcă gospodăriile în căutarea hranei.

"Nu ştiu să mănânce nici furnici, nici zmeură, nici fructe de pădure, deci intră în grajd, unde sunt şi alte animale şi totuşi numai găini mănâncă, trec pe lângă miel, pe lângă purcel ", susţine Ioan Bota - paznic vânătoare.

"E alertă generală. În fiecare noapte lumea e afară... s-au făcut fel de fel de grupuri de intervenţie să sară în ajutor la unul, la altul ", precizează Mihai Tinca - primarul comunei Voșlăbeni.

Pentru că sunt neputincioși în fața fiarelor, edilii au cerut ajutorul autorităților de la centru. Prefectul judeţului Harghita a făcut o solicitare la Ministerul Mediului pentru împuşcarea celor două exemplare periculoase, dar răspunsul a fost negativ.

"Nu se poate decât ca aceste animale să fie relocate în alte părţi. De exemplu, o posibilitate, şi am discutat acest lucru, este o relocare în judeţul Vrancea, o altă relocare ar fi în altă zonă a judeţului unde ponderea urşilor nu este atât de mare", precizează Andrei Jean-Adrian, prefectul judeţului Harghita.

În Harghita sunt aproape 1.000 de exemplare de urși, in crestere fata de anul trecut.