Dulceaţă cu parfum de succes

Data publicării:
DULCEATA SASCHIZ

Anca şi Charlie Dalmasso, şoţul său cu nume de francez şi suflet de român, muncesc de dimineaţa până seara. Anca ar fi putut trăi în Bordeaux, dar a preferat să se întorcă la Saschiz, locul în care s-a născut şi a crescut. A cules prin viu grai reţetele de dulceţuri şi gemuri de la bunica şi mama sa şi le-a rugat să o înveţe să le facă. Aşa a reuşit în câţiva ani de muncă să facă un brand din produsele ei.

"De la bun început de câd ne-am întâlnit, Charlie si cu mine, la Sibiu, am avut un moment în care ne-am întrebat ce alegem, Franţa sau România. Am văzut deschiderea de a rămâne aici, îi plăcea foarte mult, îi plăcea natura, îi plăceau oamenii şi atunci am spus că România este ţara cea mai interesantă pentru doi tineri la început de drum", povesteşte Anca.

Charlie Dalmasso împlineşte un deceniu de când fiecare dimineaţă de primăvară şi vară îl găseşte cu sapa în mână, în curtea casei de pe dealul din Saschiz. La finalul zilei, urcă în spatele curţii şi aruncă o privire spre sat. Este momentul lui unic, când nu mai simte oboseala. De mult timp, pentru tânărul crescut la Bordeaux, aici este acasă.

"Cred că am trecut direct de la studii la muncă, dar nu neapărat în ce am studiat exact, dar am învăţat aici de zece ori mai mult decât dacă făceam altceva. Am învăţat că, în viaţă, pur şi simplu atunci când încerci ceva ratezi şi mai încerci şi reuşeşti", ne spune Charlie.

Anca a terminat turismul, Charlie, agricultura. Aşa că în familia Dalmasso sarcinile sunt împărţite în funcţie de pricepere. Charlie se ocupă de cultivarea fructelor şi legumelor pentru gemuri, dulceaţă şi murături picante, iar Anca este cea care le dă gust. Tot ce pune Anca la fiert sunt fructele amestecate cu zahăr. Nu uită să adauge multă răbdare, cel mai important ingredient. Ţine întotdeauna cont că piaţa poate să fie cucerită şi de notele franţuzeşti. Dulceaţa de căpşuni cu mentă, de coacăze, de nuci, de rabarbăr, dar mai ales cea de lapte, făcută după o reţetă din Franţa, sunt produsele care au cucerit turiştii, care calcă pragul casei de pe deal din Saschiz.

În ultimii ani, cuplul a muncit zi şi noapte pentru a pune pe picioare un mic laborator în care să prepare dulceaţa ca la mama acasă, dar cu respectarea tuturor normelor europene. Au fost primii din Saschiz care au obţinut certificat de producător local. Nu a fost un drum uşor, recunosc cei doi.

"Oportunităţile în România sunt mult mai multe, asta e clar… trebuie numai să vrem şi să încercăm, câteodată merge, câteodată nu merge", spune Charlie.

Acum, Charlie şi Anca visează să amenajeze şi câteva camere de oaspeţi pentru turiştii din toată lumea care vin în vizită. Anul trecut, au primit în casa de pe deal oaspeţi din toate ţările Europei, dar mai ales din Franţa, dar şi din Honk Kong şi chiar Australia. De fiecare data când vin la casa de pe deal, oamenii nu uită să plece cu un suvenir: un borcan de dulceaţă sau gem făcut cu dragoste, la Saschiz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Început de iarnă cum nu a mai fost! Anunţ îngrijorător de la meteo, ce spune prognoza
Digi FM
Bradley Cooper, un tată dedicat. Cu fiica sa, Lea, de la școală direct la o înghețată: “Sincer, nu știu dacă...
Pro FM
Katy Perry pare să vorbească despre despărțirea de Orlando Bloom, într-o piesă lansată recent: „Jur pe...
Film Now
Pamela Anderson, declarații explozive despre Sylvester Stallone: ”Mi-a oferit un apartament și o mașină ca să...
Adevarul
Cum au vrut ungurii și rușii să pună mâna pe teritoriile românești folosindu-se de istorie. „Dacia Mare”, un...
Newsweek
Pensia specială: 25.400 lei, pensia limită vârstă: 3.100 lei, pensia invaliditate: 1.100. De unde diferențele?
Digi FM
Bradley Cooper, un tată dedicat. Cu fiica sa, Lea, de la școală direct la o înghețată: “Sincer, nu știu dacă...
Digi World
Secretul pentru o omletă perfectă, dezvăluit de un chef cu stea Michelin: „Trei ouă, nu patru și niciodată...
Digi Animal World
Și-au lăsat câinii la un hotel în ziua nunții, dar când s-au întors acasă au avut parte de o surpriză. Ce...
Film Now
Brad Pitt are o listă „neagră” a starurilor cu care nu va mai lucra niciodată. Cine sunt însă actrițele lui...
UTV
O mănăstire veche de 400 de ani a fost vândută la prețul unei pizza. Noul proprietar vrea să o transforme...