Sari la conținut

Educaţie prin curăţenie, în staţiunea Buşteni

Activităţile de ecologizare nu mai sunt de mult o noutate. Mai puţin comun, însă, este să vedem oameni de afaceri, investitori sau primari curăţând gunoaiele lăsate în urmă de turişti sau de localnicii neglijenţi.

"Facem curat, de fapt, în jurul nostru, în mintea noastră, în tot ceea ce atingem, astfel încât să reuşim să ne facem o viaţă mai bună, să învăţăm să trăim în colectiv, să cooperăm", a spus Radu Timiş - preşedinte de companie.

KAIZEN este o filozofie japoneză de îmbunătăţire continuă a propriului comportament şi extindere a acestuia la nivel colectiv, implementată mai ales la nivelul companiilor.

"Vin din Kyoto, unde noi facem astfel de acţiuni săptămânal, în comunitate. Fiecare din cei prezenţi aici deţine sau lucrează într-o companie. Acest fapt este important nu atât pentru munca mea, cât pentru mine ca om, ca fiinţă, aşa am posibilitatea să mă pun în slujba comunităţii", spune un reprezentant companie, membru Clean up Japan.

"Am observat că intreprinderile care fac KAIZEN schimbă mentalitate aoamenilor, o mentalitate a performanţei, a curăţeniei, a lucrului bine făcut şi ne-am gândit că acest lucru ar putea să iasă şi în afara graniţelor unei firme", a spus Julien Bratu - preşedintele KAIZEN Institute, România

"Am mai făcut această acţiune, femeia de servici a fost trimisă acasă o săptămână, în concediu, ca să vedem ce înseamnă ce înseamnă ca fiecare să îşi facă curat la locul de muncă şi să respecte ce face femeia de serviciu", a spus reprezentantul unei companii.

Un grup de elevi de la liceul din Buşteni s-a alăturat reprezentanţii mediului privat.

"În primul rând responsabilitatea faţă de mediu şi munca în echipă ne ajută foarte mult. Participăm alături de colegi şi asta ne face să devenim nişte oameni mai buni", a spus o elevă.

"Avem nevoie de asemenea acţuni pentru că este tranzitat de mulţi turişti şi ştim cu toţii, în oraşele turistice avem şi deşeuri mai multe, mizerie mai multă", a spus Emanoil Savin, primarul localităţii Buşteni.

KAIZEN este o metodă de educaţie prin curăţenie pentru creşterea cooperării şi a spiritului civic. Evenimentul este la a cincia ediţie în România.

Reporter: Sorina Secelean / Imagine: Lucian Păculea

Pe aceeași temă