Sari la conținut

Elicopter "Made in Romania"

Noul elicopter, care va fi fabricat la Braşov, are o autonomie de minim 650 de kilometri şi zboară cu o viteză de croazieră de 250 de kilometri pe oră. Poate transporta până la 17 pasageri - în versiunea civilă şi până la 22 de luptători echipaţi - în cea militară. Aparatul de zbor este construit pe baza elicopterelor din familia Super Puma, însă are echipamente de zbor de ultimă generaţie, printre care şi un pilot automat de înaltă performanţă.

"Funcţionează foarte bine la viteze mici, pilotul automat poate fi folosit chiar şi la viteză zero. Vă pot spune că este un pilot automat proiectat special pentru elicoptere, pentru că ultimul nivel de siguranţă al echipamentului permite stabilizarea elicopterului la 45 de metri înălţime", spune Benoit Terral, directorul de promovare a vânzărilor, Airbus Helicopters.

Primul elicopter va ieşi pe porţile fabricii de la Ghimbav în 2017, în versiune civilă. Oficialii Airbus spun că au deja comenzi pentru 20 de aparate de zbor.

"Este o investiţie de 50 milioane de euro a Airbus Helicopters şi va crea în jur de 300 de locuri de muncă, pentru întreaga linie de asamblare a elicopterelor şi de servicii asociate", spune Guillaume Faury, directorul executiv Airbus Helicopters.

Fabrica de la Ghimbav va avea o capacitate de producţie între 15 şi 20 de elicoptere H215 pe an. Primii 23 de angajaţi ai fabricii au fost deja recrutaţi şi trimişi la specializare, în Franţa. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor de la Paris şi cu intonarea imnului Franţei.

"Şi în România avem şi experienţa, voinţa, capacitatea şi voinţa de a face împreună ceva pe termen lung", spune E.S. Francois Saint - Paul, ambasadorul Franţei în România.

"Construirea elicopterelor combină cele mai avansate tehnologii din mai multe domenii şi face din această ramură un punct principal al industriei aeronautice, care deja e bine reprezentat în zonă şi despre care credem că are un potenţial mult mai mare de dezvoltare în viitor", spune E.S. Werner Hans Lauck, ambasadorul Germaniei în România

Airbus Helicopters are deja la Braşov un centru de reparaţii pentru elicopterele companiei, în care lucrează 156 de persoane.


Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Zoltan Munteanu Racz

Pe aceeași temă