Sari la conținut

Enduro, interzis pe traseele montane

Ghizii montani și iubitorii de mountainbike le-au atras atenția autorităților că, pe potecile de munte din jurul Sibiului, abia dacă se mai poate circula. După petiții repetate, 14 asociații din Sibiu au trimis o scrisoare deschisă Consiliului Judeţean şi au cerut ca în cazul unui concurs off-road care ar fi trebuit organizat luna aceasta, pe traseul Măgura Cisnădie, sa fie interzis accesul maşinilor de teren pe anumite trasee.

"Masivul montan Cindrel este distrus sistematic de către practicanții de enduro, cei care merg cu mașini 4x4 și , nu în ultimul rând, cei cu ATV-uri. Deci acest tip de distrugere sistematică ne afectează pe toți pentru că ajungem în zonele respective și vedem, efectiv ogașe, da, șanțuri de jumătate de metru, de un metru în unele locuri, produse de acești practicanți", spune Mihai Proca, membru Asociația "Tură în Natură". 

Vineri, reprezentanții Consiliului Județean și ai Serviciului Salvamont au convocat o întrunire si au stabilit ca anumite trasee să fie definitiv închise accesului moto.

"Din punctul nostru de vedere, este foarte greu. Pentru că una este să mergi pe o potecă bună și alta să mergi cu targa pe o potecă afectată de ape. Urmează ca, în perioada următoare, aceste trasee să fie marcate corespunzătoe și să vedem după aceea ce măsuricoercitive se pot lua pentru cei care nu respectă interdicțiile", spune Adrian David, directorul Serviciului Salvamont Sibiu.

Deocamdată, pe zona de vest, respectiv Turnu Roșu și Valea Oltului, accesul este permis. În urma ultimelor discuții cu reprezentanții sitului Natura 2000, e posibil să se închidă și aceste trasee. Adta chiar daca Sibiul reprezintă un punct central al celor care vin să practice motociclismul enduro în România.

Competițiile enduro generează un număr de 7.000 de nopți de cazare anual. Una dintre cele mai renumite competiții de enduro din lume, se desfășoară în fiecare an la Sibiu.

"Pe lângă faptul că nu folosim de două ori la rând aceleași trasee, la începutul sezonului parcurgem zeci, dacă nu sute de kilometri, de multe ori pe jos, curățăm aceste poteci și chiar am primit recunoașteri din mai multe părți că am repus aceste poteci în circuitul turistic", spune Andy Fazekas, organizatorul unui concurs enduro.

Traseele interzise vor fi marcate prin plăcuţe indicatoare, iar practicanții turismului enduro vor avea la dispoziție, în pensiuni, hoteluri și centre de informare, pliante şi hărţi cu traseele montane care pot fi accesate.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Pe aceeași temă