Sari la conținut

Epava planorului mai rămâne pe munte

Sâmbătă în jurul orei 11 şi 45 de minute, un turist aflat în Masivul Postăvaru anunţa la 112 că a găsit bucăţi dintr-o aeronavă de mici dimensiuni.

"Am mers cu alţi trei prieteni pe traseul din Porţile Piatra, am urcat Muchia Cheii şi la vreo 20 de minute am vpzut ceva alb în pădure. Am coborât spre rămăşiţele aeroplanului, ne-am uitat şi apoi am sunat la 112", spune Florin Mateiu, unul dintre turiştii care au găsit planorul.

"Planorul s-a prabusit în masivul Postavaru în zona Muchia Cheii la aproximativ 1400 de metri altitudine. Rămăşiţele lui sunt împrăştiate pe o rază de aproximativ 300 de metri pătraţi. Agăţată de copaci este o paraşută", relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov

Zona în care a fost găsit planorul a mai fost cercetată şi în luna august când a dispărut pilotul, dar aeronava era ascunsă sub vegetaţia densă de munte.

"Zona se află în masivul Postavaru, pe Muchia Cheii, o zonă destul de greu accesibilă, nefiind traseu turistic, cu stânci. A fost un noroc că acum toamna, căzând frunza, au reuşit să-l vadă",  spune Alexandru Ferencz, reprezentant Salvamont Râşnov.

Abia astăzi, bucăţile rămase din planorul prăbuşit au fost strânse de la locul tragediei, după ce anchetatorii au cercetat atent întreaga zonă.

"Cadavrul a fost ridicat de la faţa locului şi dus de colegii de la criminalistică în Poiana Braşov şi ulterior dus la IML", spune căpitan Ciprian Aldea, purtător de cuvânt IJJ Braşov

"Deocamdată nicio concluzie privind cauzele accidentului. aşteptăm raportul de investigaţii", spune Sorin Vasilache, procuror general Parchetul Curţii de Apel Braşov.

De îndată ce condiţiile meteorologice vor permite, rămăşiţele aparatului de zbor vor fi ridicate cu ajutorul unui elicopter şi vor fi duse la Aerodromul de la Ghimbav. De aici, bucăţile vor fi transportate la Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile din Bucureşti, unde vor fi supuse unei expertize pentru stabilirea cauzei părbuşirii. Până atunci, însă, zona va fi în continuare păzită de jandarmii montani.

Reporteri: Claudiu Loghin, Mirela Palcu
Operatori: Tiberiu Oprea, Mihai Stan

Pe aceeași temă