Sari la conținut

Examenul de artilerie

Artileriştii batalionului de vânători de munte de la Predeal au folosit la evaluări aruncătoare de bombe, de calibru 120 de milimetri. Tragerile au fost făcute în teren accidentat, fără ca luptătorii care lansează bombele să poată vedea direct locul în care acestea cad. În astfel de situaţii, artileriştii folosesc un punct de observare perfect camuflat în munte, din care militarii urmăresc ţintele şi dirijează tirul, din aproape în aproape. Totul pentru ca ţintele să poată fi atinse cât mai precis şi repede.

"La tragerile prin ochire indirectă, servanţii nu văd zona în care cad bombele, aşa că informaţiile privind precizia tragerii sunt preluate dintr-un punct special de observare, analizate în punctul de comandă şi ajung, în final, să îmbunătăţească eficienţa fiecărui foc de artilerie", relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.

Bombele au un perimetru de distrugere de aproximativ 200 de metri. Aşa că, de fiecare dată, e nevoie de hărţi precise şi calcule matematice atent făcute, pentru ca proiectilele să lovească cu asemenea precizie, de la distanţe chiar şi peste cinci kilometri.

"Matematica este foarte importantă în acest proces, pentru că nu presupune doar un calcul aritmetic simplu, ci presupune o înţelegere foarte minuţioasă a elementelor de trigonometrie, a elementelor de geometrie, pentru că avcem de-a face cu traiectorii", spune cpt. Leonardo Nicu, comandant Compania Sprijin Luptă.

"Verificăm nivelul lor de cunoştinţe, acumulat pe timpul instrucţiei, ei oricum sunt militari cu vechime, militari care au participat la misiuni în afara graniţelor ţării", a spus plt. maj. Dan Şuhan, locţiitor comandant secţie.

Aruncătorul de calibru 120 de milimetri este deservit de un echipaj de şase militari. Atât aruncătorul cât şi bomba sunt produse de industria românească de apărare. Batalionul 21 Vânători de Munte, din Predeal este una din structurile de elită ale Forţelor Terestre din Armata Română. Militarii acestei structuri au participat, din 2005, la misiuni de luptă ale alianţei nord- atlantice, în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Răzvan Rădache