Sari la conținut

Exemplu de urmat. O tânără, campioană internaţională la geografie, predă la un liceu din Sf. Ghe

La doar 21 de ani, Ştefania Ursică poate fi confundată uşor cu o elevă oarecare de liceu. Este însă, cea mai tânără profesoară de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe pe care l-a şi absolvit. Ştefania s-a întors acasă după ce a câştigat mai multe concursuri de geografie, marea ei pasiune. A câştigat chiar şi medalia de aur la olimpiada internaţională, iar acum, imediat după ce a terminat în doar doi ani facultatea de geografie la Iaşi, s-a întors acasă ca să răsplătească şcoala şi profesorii care au format-o.

"Am avut experienţa străinătăţii, am făcut o comparaţie şi am ajuns la concluzia că aici este cel mai bine. Totdeauna acasă este cel mai bine şi dacă pot să fac ceva bun aici, atunci înseamnă că am luat decizia bună", a spus Ştefania Ursică.

Alături i-a fost în permanenţă mentorul său, profesorul Ion Răduţă, aflat de 35 de ani la catedra de geografie. Dascălul este cel care a încurajat-o pe Şefania, iar amândoi au creat de-a lungul anilor unul dintre cele mai dotate cabinete de geografie din oraş.

"Aş dori din toată inima ca să rămână pe mâinile ei cabinetul şi copiii şi atunci aş pleca liniştit de tot la pensie, aş şti că cineva mai bun ca mine continuă ce am început eu", spune Ioa Răduţă.

Toţi profesorii, acum colegii Ştefaniei, se bucură să o aibă alături pe tânăra care aduce un aer de prospeţime în şcoală.

"A muncit foarte mult, ne-a ridicat prestigiul şcolii aşa de mult, ne-a făcut cunocuţi în afara şcolii. Deci, noi putem să-i mulţumim, tot colectivul de cadre didactice şi elevii", spune un profesor.

Ştefania a luat 10 la examenul de titularizare, dar nu a avut niciun post permanent. Fostul său profesor a cedat opt ore din norma sa, pentru ca tânăra să-şi atingă visul. Scopul Ştefaniei este unul singur: să descopere tineri talentaţi şi să-i încurajeze aşa cum au făcut alţii atunci când ea a avut nevoie.

Ştefania Ursică câştigă un salariu de puţin peste 500 de lei ca profesor debutant. Modestă şi plină de pasiune, tânăra spune că, deocamdată, este suficient cât să se bucure de visul său.

Reporter: Teodora Nicolae
Operator: George Oltean