Exerciţiu de amploare la Cincu

Data publicării:
EXERCITIU MILITAR-1

A fost război în toată regula în poligonul de la Cincu. Militari români, americani, britanici şi canadieni s-au luptat cu toate armele, în cadrul exerciţiului SARMIS 15, care se va încheia pe 6 iunie. Întreaga desfăşurare de forţe s-a făcut sub cordonarea militarilor români de la Brigada 2 Vânători de Munte din Braşov.

"Am demonstrat, într-un fel, că matricea de sicncronizare a acţiunilor a fost cuantificată în teren prin foc, manevră şi acţiuni cuantificabile şi posibile, deci în final obiectivele acestui ecerciţiu cel puţin pentru lucrurile pe care le-am văzut astăzi au fost atinse", a declarat Turodică Petrache, general Brigada 2 Vânători de Munte Sarmisegetusa. 

Militarii au simulat atacuri aeriene desfăşurate cu avioane militare şi elicoptere, dar şi terestre cu vehicule blindate.

Exerciţiul a durat mai puţin de două ore şi s-a bazat pe un scenariu fictiv în poligonul de la Cincu pentru înlăturarea inamicilor. Prezent la Cincu, ministrul apărării a declarat că există suport pentru organizarea unor astfel de exerciţii, în ciuda faptului că sunt destul de cotisitoare.

"Asigurăm pregătirea şi instruirea militarilor români şi pregătrirea lor cu partenerii noştri din NATO, atfel încât să urmărim creşterea capacităţii operaţioanle, creşterea capacităţii de reacţie a armatei române şi instruirea militarilor", a spus Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

Militarii străini au fost mulţimiţi de colaborarea cu trupele româneşti şi de buna desfăşurarea a activităţii.

"Este foarte uşor să lucrăm împreună pentru că urmăm aceeaşi doctrină. Unul dintre motivele pentru care suntem aici împreună este interoperabilitatea bazată pe exerciţiu, doctrină, proceduri şi la fel de bine comunicarea", a spus lt. col. Theodore Johnson, comandant trupe americane.

"A fost o experienţă minunată să lucrăm alături de brtitanici, români şi amricani. A fost execelent. Iar pe de saltă parte vorbim despre realţiile pe care le-am creat cu celelalte naţiuni", a declarat lt. col. Toby Till, comandat al trupelor canadiene.

Următorul exerciţiu al trupelor române şi străine va avea loc în perioada 31 mai - 5 iunie tot la poligonul Cincu.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri