Faliment cu premeditare. Termica Târgovişte a intrat în insolvenţă în 2013

Data publicării:
FALIMET TERMICA TARGOVISTE

Dosarul falimentului societăţii Termica este instrumentat de Serviciul Teritorial Ploieşti, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Declaraţiile date de aleşii locali la DNA şi celelalte mijloace de probă din dosar trebuie să îi ajute pe procurori să facă lumină în această afacere.

"Noi ne-am dorit redresarea situaţiei societăţii comerciale Termica SA şi nu îngroparea acesteia", Ciprian Prisăcaru, fost viceprimar şi primar interimar Târgovişte.

"Eu am fost unul din cei care întotdeauna au susţinut Termica. Una, eram şi abonat al lor, deci normal, până când nu se mai putea", Honorius Moţoc, fost consilier local Târgovişte.

Societatea Termica a avut drept unic acţionar Consiliul Local Târgovişte. Forul a investit aproximativ 9 milioane de euro, între 2005 şi 2007, în societatea care gestiona sistemul centralizat de termoficare. Cu reţele de transport a agentului ternic vechi şi supradimensionate, Termica a rămas fără clienţi pentru apă caldă şi căldură.

"Termica Târgovişte a intrat în insolvenţă În 2013. Ulterior, autorităţile au investit bani din bugetul local, pentru a dota cu centrale termice unităţile de învăţământ, locuinţele sociale, blocurile ANL şi clădirile Primăriei", Claudiu Loghin, reporter Digi24.

În 2014, administratorul judiciar al Termica a dat în judecată Consiliul Local şi Municipiul Târgovişte, pentru acoperirea pierderilor acumulate de societate. Argumentaţia cererii de chemare în judecată vorbeşte explicit despre modul în care chiar acţionarul unic al societăţii - Consiliul Local, a împins Termica în faliment.

"Consiliul Local "a favorizat intrarea Termica SA în insolvenţă, a acţionat împotriva intereselor ei şi a creditorilor acesteia, prin aducerea societăţii în imposibilitatea de a-şi mai desfăşura activitatea". Consiliul Local şi Municipiul Târgovişte "nu au efectuat nicio investiţie de modernizare a reţelei de distribuţie a energiei termice din anul 2008 până în 2014, prin care ar fi redus pierderile înregistrate în reţeaua supradimensionată (...), au descurajat creşterea consumului util de energie termică prin încurajarea debranşărilor populaţiei de la reţeaua centralizată deţinută de societatea Termica S.A. (...), au permis debranşarea blocurilor ANL (...) prin această măsură s-a renunţat la cele mai rentabile zone de clienţi ai societăţii Termica S.A", SURSA: Cerere de chemare în judecată, 11.07.2014

"Nu poţi să ceri unor consilieri locali să facă management pe zona de producere a energiei termice. Cei care trebuiau să se ocupe de chestiunile astea erau cei care conduceau SC Termica", Cristian Stan, fost consilier local Târgovişte, primar interimar.

Cu un sistem de termoficare în colaps, autorităţile locale au găsit soluţia pentru apa caldă şi căldura din Târgovişte: centralele termice. În 2013 şi 2014, pe 49 astfel de centrale s-au cheltuit din bugetul local 2,2 milioane de euro.

"Trebuia gândit de la început. Cel puţin dacă ştia că nu dă randament, nu mai făcea investiţia", localnică.

"Nu e corect. Dacă ştia că nu se poate, nu se mai investea atâţia bani, care s-au dus deja de râpă", localnic.

Potrivit administratorului judiciar al Termica, de vină sunt toţi cei care au avut putere de decizie asupra societăţii, de la director la acţionarul unic - Consiliul Local.

"În privinţa persoanelor cărora le-ar fi imputabilă ajungerea în incapacitate de plată a SC Termica SA, (...), suntem conduşi către ideea existenţei premiselor de atragere a răspunderii patrimoniale colective, (...) fiind vizate toate instituţiile: manager general, consiliu de administraţie, adunarea generală a acţionarilor şi actionarul unic", SURSA: Cerere de chemare în judecată, 11.07.2014.

Potrivit unor surse judiciare, toţi aleşii locali din Târgovişte, din perioada 2004 - 2016, sunt citaţi la DNA, pentru a da explicaţii în legătură cu falimentul societăţii Termica.


Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Robert Piticu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri