Sari la conținut
News Alert

Fermierul indian

La doar câţiva kilometri de comuna Caţa, pe o suprafaţă de 200 de hectare, indianul George Krisan a reabilitat un fost CAP pe care l-a transformat în fermă de bivoliţe. Iniţial a ajuns în România ca expert financiar, cu un proiect pe care l-a susţinut în 1995 iar doi ani mai târziu, încântat de frumuseţile locului, s-a stabilit în ţara noastră şi a investit în fermă. A refăcut vechile clădiri, a făcut canalizarea iluminiatul, grajul pentru animale şi locurile de cazare pentru el şi angajaţi.

"Îmi plac foarte mult bivoliţele şi laptele de bivoliţă. Şi am văzut că nu am găsit deloc lapte de bivoliţă în comerţ şi am zis că facem altceva", spune George Krisan.

A început cu 30 de bivoli iar acum are 150 de animale pe care le creşte pentru lapte şi carne. Toată producţia merge la procesatori din Odorheiul Secuiesc şi Bucureşti, care fac brânză şi burgeri pentru consum. Cu toate că a făcut investiţii serioase, consideră că agricultura în România nu se face aşa cum ar trebui şi agricultorii nu au susţinere din partea statului.

"Piaţă puţin dezvoltată, preţuri scăzute, 60 de bani pentru lapte de vacă e absurd, mai ieftin decât apa. Noi importăm toate problemele din Europa şi acum prin subvenţii schimbăm foarte mult sau acceptăm aceleaşi probleme şi folosim aceleaşi metode de agricultură care au fost folosite acolo", spune George Krisan. 

Alături de el la fermă lucrează şase angajaţi, localnici, care se bucură că şi-au găsit un loc de muncăm mai ales că de creşterea bivoliţelor nu se mai ocupă aproape nimeni în zonă.

"Sunt foarte puţini în comuna Caţa, în comuna Hoghiz, în satul Fântâna, Buneştiul ceva dar sunt pe cale de dispariţie", spune Ion Oiada, administrator fermă.

Pe lângă muncitorii permanenţi, la ferma indianului vin anual în jur de 30 de voluntari din toate colţurile lumii care îl ajută la treburile zilnice. Ajutorul este reciproc şi asta pentru că indianul are mână de lucru şi primeşte idei utile, iar voluntarii capătă experienţă.

"O să creăm un sistem mai bun de irigare. Am studiat inginerie chimică şi am ceva experienţă în domeniu pentru că am lucrat la mai multe proiecte şi este un subiect care mă interesează", spune Michaela Mitheck, voluntar din SUA.

Pe lângă creşterea bivolilor George plantează pomi fructiferi, are 40 de stupi cu albine şi în viitor vrea să cultive plante medicinale pe care vrea să le folosească şi ca hrană pentru animale.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Mihai Stan