Sari la conținut

Festival de film istoric la Râşnov

Primii care au urcat pe scena festivalului de la Râşnov au fost cei de la Byron, trupa alături de care a cântat, acum patru ani, însuşi regizorul Nae Caranfil. Ediţia din acest an a festivalului are două teme principale, care vor fi tratate atât în filme, cât şi în dezbateri, prelegeri şi expoziţi.

"Cea mai importantă temă este legată de Primul Război Mondial, anul acesta sunt 100 de ani de la izbucnirea războiului. O altă temă incitantă, la graniţa dintre istorie şi ziaristică, ar fi 1989, ce a fost atunci, a fost sau nu a fost revoluţie?", a spus Nicolae Pepene - directorul festivalului 

"Closer to the Moon" este producţia-vedetă a festivalului. Filmul a avut premiera în luna martie a acestui an şi se inspira din marele jaf armat din 1959, când cinci oameni au talharit maşina Bancii de Stat a Republicii Populare Române.

"Nu este un film istoric. Este un film de autor şi este un basm. Iată că, în mod ironic, deschide un festival de film istoric. Sunt şi eu curios cum va fi întâmpinat", a precizat regizotul Nae Caranfil.

Festivalul a devenit deja o tradiţie în Râşnov, mai ales că istoria oraşului se împleteşte cu cea a cinematografiei. 

"Îmi aduc aminte, prima ediţie e debutat chiar cu un interviu al dlui Sergiu Nicolaescu, la vremea respectiva prşedintele Comisiei de Cultură. Eram la acea vreme în plina batalie pentru recuperarea cetăţii de la Râşnov", a spus Adrian Veştea - primarul Râşnovului, PNL

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov aduce în acest an 40 de proiecţii de filme documentare şi de ficţiune. În fiecare seară, filmul-vedetă va fi proiectat în gradina cetăţii, iar cele de peste zi în cinematograful Amza Pellea, din oraş. 40 de mii de euro este bugetul total pentru acest festival, iar 25% din bani sunt asiguraţi de Primăria Râşnov.