Festivalul fructelor, la Odorheiul Secuiesc

Data publicării:
FESTIVALUL FRUCTELOR

Gospodinele au aşezat cu mândrie zeci de borcane cu tot felul de bunătăţi. Au pregătit cu migală de la cele mai vechi reţete de gem de afine sau magiun de prune până la combinaţii inedite de legume şi fructe. Doamna Gyongy vine din satul Cecheşti şi a pregătit special pentru acest festival o reţetă de dulceaţă, ce poate fi folosită şi ca sos pentru diferite mâncăruri. „Morcov din grădină, lămâie şi portocale. Se numeşte Viaţă Dulce şi e foarte bun cu piftele", spune gospodina.

Toate gospodinele care au partipat la festival au muncit zile întregi pentru a pregăti cu atenţie fiecare borcan.

Avem o specilitate, este gemul satului. Este un amestec de gem şi se compune din piersici, struguri şi prune şi este condimentat cu aromă de rom şi rozmarin", spune Kassai Kinga, producător.

La ediţia din acest an, au fost pregătite şi plăcinte cu mere sau prune dar şi siropuri, toate cu fructe culese din grădina celor care le-au preparat.

Din coacăze negre, roşii şi mai mult din plante medicinale. Deci la copiii mei, am încercat să scoatem sucurile cumpărate de la magazin şi de aceea am încercat să fac sirop în casă şi cu apă mienarlă eu cred că e mult mai bine aşa", pvesteşte Gereb Eniko Hajnal, producător.

Atracţia festivalului a fost, însă, gemul preparat la ceaun dinfructe aduse de localnicii din cele 18 sate participante.

Scopul festivalului a fost promovarea produselor pregătite în casă de gospodinele din zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri