Sari la conținut

Festivalul Jocmania, la Râşnov 

Chiar dacă au terminat şcoala, copii au venit dis-de-dimineaţă în sălile de clasă, însă de această dată au învăţat povestea benzilor desenate. Un tânăr artist din Mangalia stă la Râşnov opt zile şi îi ajută pe copii să îşi dezvolte creativitatea şi imaginaţia prin desen.

"Au descoperit etapele realizării unei benzi desenate, de la idee, la schiţă, la linia curată şi, partea cea mai distractivă, culoarea", a spus Mihai Grăjdeanu - artist.

Coordonatorii proiectului au creat, în benzile desenate, pe lângă figurine atrăgătoare pentru cei mici, şi poveşti cu tâlc din care copiii au avut de învăţat.

"Lungilă este supărat pentru că a găsit pe jos o bancnotă de un leu, dar credea că este ceva de mâncare. Între timp apare albăstrilă care îi fură bancnota", a spus o elevă.

"Am învăţat să îmi exprim ideea pe foaie şi să desenez mai frumos, am învăţat mai multe lucruri", a spus un alt elev.

După câteva ore de desen, copiii au ieşit în parc şi au avut drept profesori restauratori de la Muzeul de Istorie din Braşov. Împreună au învăţat cum să reconstruiască obiectele din ceramică. A fost un atelier interactiv care i-a antrenat atât pe cei mici, cât şi pe părinţii sau bunicii lor.

Fiecare dintre noi a spart un vas ceramic şi s-a gândit ce fac cu el. Ei bine, astăzi îi învăţăm cum să îl lipească", spune Claudia Moţei - restaurator

Atelierele de creatie se desfăşoară pe parcursul întregii săptămâni. În zilele următoare vor fi workshop-uri de caligrafie medievală, colaj rustic pe sac, decoraţiuni pentru rame foto, spectacole de teatru de păpuşi sau filme pentru copii.

Reporter: Ioana Mihai
Operator: Mihai Stan

Pe aceeași temă