Floare albastră, floare uitată

Data publicării:
FABRICA IN

Doaman Rozalia a lucrat la fabrica de in de la Reci timp de 28 de ani iar acum i-au mai rămas doar fotografiile, câteva hârtii despre liniile de producţie şi nişte feţe de masă făcute din inul prelucrat în fabrică. Au trecut 20 de ani de la închiderea întreprinderii, însă, în mintea femeii, amintirile sunt încă vii.

"În fabrică s-au produs materii prime pe două sortimente: fuior de in şi cânepă de in. Acolo erau maşinile de balotat şi au balotat", îşi aminteşte Rozalia Bukur.

Fabrica de prelucrare a inului a fost deschisă la Reci în 1942. Cele mai mari culturi de in din ţară erau în judeţele Covasna şi Harghita. Capacitatea de producţie creştea de la an la an, astfel că la începutul anilor 60, fabrica a fost retehnologizată.

Odată cu ridicarea fabricii au fost create aproape 200 de locuri de muncă. Anual erau prelucrate sute de tone de in care ajungeau în fabricile de textile din ţară şi din străinătate.

În anul 1993, fabrica s-a închis iar în 2000 a fost cumpărată de către un investitor, care plănuia să repornească linia de producţie. Dar totul a rămas la stadiul de idee. În 2008 a fost din nou vândută, dar nici noul proprietar nu s-a ocupat de societate. Astfel că acum, printre fostele clădiri ale fabricii pasc animalele.

Odată ce fabrica s-a închis, şi culturile de in au dispărut din judeţele Covasna şi Harghita.

"Înainte de '89, in se cultiva la nivelul judeţului, cam pe 3.000 de hectare, mai ales în zona Reciului, dar şi în alte zone", spune Könczei Csaba - director DADR Covasna.

Acum, în ţară, nu se mai cultivă in nicăieri. Culturile albastre de altădată au fost înlocuite de cele galbene, de rapiţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri