Fonduri europene pentru sisteme de irigaţii 

Data publicării:
IRIGATII

În anii '90, în judeţul Braşov, existau staţii de irigare la Sânpetru, Ghimbav, Codlea şi Dumbrăviţa. În prezent doar staţia de la Sânpetru ar putea redeveni funcţională.

"Staţia aceasta ar putea reintra în activitate în maxim o săptămână, deci este funcţională. Avem tot ce ne trebuie pentru ea. Eventual trebuie făcute anumite reparaţii în câmp unde se fac probe cu apă să se poată vedea defecţiunile", declară  Constantin Dragomir - inginer ANIF Braşov

Între timp, fermierii se descurcă, fiecare cum poate. Mircea Costinaş este fermier de ani de zile şi cultivă cartofi, rapiţă, grâu şi sfeclă de zahăr pe zeci de hectare. Pentru că ultimii ani au fost secetoşi, a căutat soluţii care să-i asigure cantitatea de apă necesară pentru a-şi salva culturile.

"Ca să putem să obţinem producţii şi să rezistăm pe piaţă cu afacerea a trebuit să achiziţionăm sistem de irigare. Am achiziţionat o rampă de irigare cu diuze nu cu tun", ne spune Mircea Costinaş.

Pe lângă această a cumpărat şi o pompă. Întreaga instalaţie la costat 30.000 de euro şi cu ea poate iriga 35-40 de hectare. 

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii în România este o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de 3 milioane de hectare din care doar jumătate mai este funcţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri