Formarea contină, pe ultimul loc

Data publicării:
FORMARE PROF

Savu Tundike are 51 de ani şi lucrează de opt ani într-o florărie din Braşov. A învăţat meserie la locul de muncă. În curând, angajatorul ei o va trimite la un curs de formare profesională, aşa că va primi o diplomă florist.


" Şefa a făcut anul trecut şi anul acesta vom merge şi noi. E bine să o avem, pe parcursul vieţii omul face multe verificări. Trece prin multe meserii, multe locuri de muncă, ca aşa este", a spus Savu Tundike - specialist aranjamente florale .

Nu toţi angajaţii sunt trimişi, însă la cursuri de formare profesională continuă, aşa cum prevede Codul Muncii.

" Nu, nu sunt informată cu privire la aspectul acesta. Acum, important este să şi existe şi angajatii să fie implicaţi şi să li se dea posibilitatea să participe la astfel de cursuri sau programe de pregătire continuă ", susţine Savu Tundike - specialist aranjamente florale .

Potrivit legii, patronii care organizează cursuri de formare profesională dedicate angajaţilor beneficiază de un sprijin din partea statului. Acesta constă în suportarea a jumătate din cheltuielile pe care le fac pentru a-şi trimite cel puţin 20% din personal să se specializeze într-un anumit domeniu. Din păcate, la noi în ţară, puţini angajatori respectă legea.


" Din anul 2008 nu am avut solicitări din partea angajatorilor, probabil că s-a considerat că activitatea şi documentaţia este mai stufoasă, că sunt necesare anumite condiţii ", a precizat Liliana Dragomir - director AJOFM Braşov.

Regula impusă de Codul Muncii este respectată însă doar de către instituţiile publice. De exemplu, la Primăria Braşov există un buget de 8.000 de lei, dedicat formării celor 200 de angajaţi.


 " Peste 100 de persoane au beneficiat de aceste cursuri. Cea mai mare parte a cursurilor a fost oferită gratuit, deci municipalitatea nu a alocat niciun ban, chiar am reuşit să facem o economice din bugetul cursurilor de pregătire la sfârşitul anului ", a declarat Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov.

Legea mai spune că în cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională, angajatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau de până la 80 de ore. Legea nu prevede însă şi sancţiuni pentru angajatori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri