Fosta Cibo va deveni hotel 

Data publicării:
CIOCOLATA

Înfiinţată în anul 1889, Hess a fost prima fabrică de ciocolată şi bomboane din Transilvania. A rezistat celor două Războaie Mondiale şi s-a extins ajungând în doar câţiva ani să îşi dubleze capacitatea de producţie. În anul 1954 a primit numele "Dezrobirea", iar 12 ani mai târziu - Cibo - aşa cum o cunosc astăzi majoritatea braşovenilor. Abia în anul 1994 a fost cumpărată de americani, iar o vreme, Kraft Foods România a prosperat. Aici lucrau sute de oameni. Braşovenii care locuiesc pe strada Alexandru Ioan Cuza, unde se află fosta fabrică, îşi mai amintesc şi acum mirosul de dulciuri care ieşea din conductele de aerisire în fiecare zi.

"Era nemaipomenit. Aici, cel puţin, la noi în zona asta era un miros superb, de bomboane, de ciocolată, îmi plăceau bomboanele alea cu cremă de fructe. Era ceva nemaipomenit. PLus că acum totul este adus din străinătate", spune un braşovean.

"În primul rând s-au stricat posturile de muncă, au rămas atâţia şomeri, în al doilea rând suntem braşoveni, ne mândream cu ciocolata", adaugă un alt braşovean.

Din cauza crizei economice care a lovit ţara noastră în 2008 şi a lipsei de spaţii pentru dezvoltare, un an mai târziu au început disponibilizările. Astfel, la sfârşitul lui 2009 fabrica rămânea doar o amintire. Nici un om nu mai lucra aici, aşa că proprietarul a decis să o vândă. Un lanţ de supermaketuri a cumpărat terenul şi imobilele.

O nouă punere în vânzare a terenurilor ar putea să îi aducă totuşi probleme. Dacă în zona centrală a Braşovului metrul pătrat de teren costă în jur de 250 de euro, specialiştii în imobiliare spun că în cazul fabricii de ciocolată potenţialul terenurilor şi posibilităţile de dezvoltare fac ca acesta să se dubleze.

"Este un teren de suprafaţă foarte mare în centrul Braşovului, putem spune că este unicat din acest punct de vedere. Este un teren pretabil pentru afaceri mari şi cu potenţial de profit foarte bun. Părerea mea, că preţul acstui teren poate să depăşească 500 de euro pe metru pătrat", susţine Adrian Pop - agent imobiliar

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Braşov, cel care va construi aici va trebui să ţină cont că terenul se află în centrul istoric al Braşovului. Acesta a fost şi motivul pentru care Primăria nu ar fi fost de acord iniţial cu înfiinţarea unui supermarket pe terenul fostei fabrici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri