Fundaţie pentru bisericile fortificate

Data publicării:
BISERICI SIBIU

România are peste 200 de biserici fortificate, cele mai multe în județele Sibiu, Brașov, Mureș și Alba. Toate sunt considerate monumente istorice, însă cele mai multe dintre sunt pe cale să devină ruine.

Doar şase dintre cele peste 200 de biserici fortificate au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, alături de centrul istoric din capitala Lituaniei, Vilnius, Turnul Belém" din Lisabona și Parcul Național Yellowstone din Statele Unite ale Americii. În câteva cazuri mai fericite, vechile biserici săsești din Transilvania au fost renovate și beneficiază de ghidaj turistic.

Ca să conserve patrimoniul unic în Europa, Biserica Evanghelică, proprietarul fortificațiilor, a lansat oficial Fundația Biserici Fortificate.

"Vom dezvolta și implementa o strategie de achiziționare de fonduri, care este foarte importantă și vom elabora un plan master asupra măsurilor de întreținere, reabilitare, conservare, exploatare care se impun", a spus Reinhart Guib - președintele Fundației Biserici Fortificate.

La lansarea fundaţiei a fost prezent şi reprezentantul Germaniei.

"Preluarea unui patronaj în străinătate de către președintele Germaniei reprezintă o mare excepție și, prin aceasta, subliniază în mod deosebit, recunoașterea valorii și aprecierea pentru aceste valori culturale unice în lume, bisericile fortificate din Transilvania", a povestit Judith Urban, consulul Germaniei la Sibiu.

Președinția României, sub al cărei co-patronaj se află fundația, nu a trimis niciun reprezentant la eveniment.

"Nu este o explicație deosebită, doar termenul nu a fost potrivit pentru domnul Cristian Diaconescu, care a ținut să vină personal", a spus  Friedrich Gunesch - secretar general al Fundației Biserici Fortificate.

Fundația va avea în custodie toate bisericile fortificate săseşti din Transilvania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri