Sari la conținut

Gări lăsate de izbelişte

CFR a făcut ultimele investiţii în aceste staţii... acum 15 ani.

"Prin halta din Mădăraş trec zilnic 14 trenuri de călători însă halta nu are nici măcar apă curentă, iar despre un contract de salubritate nici nu poate fi vorba", relatează Mirela Palcu, reporter Digi24 Braşov.

Staţia Izvorul Olt încasează în fiecare zi peste 2.000 de lei, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 450 de oameni iau trenul de aici. Bara Gyula face naveta la Miercurea Ciuc. Biletul dus-întors îl costă mai puţin de zece lei. O sumă mare, spune el, având în vedere codiţiile în care călătoreşte.

"Am cumpărat bilet, nu sunt condiţii, uitaţi cum arată. Nu este wc-u, nu este apă, nu este căldură", spune Bara Gyula.

De multe ori, localnicilor le este ruşine când văd grupurile de turişti care coboară la ei în haltă şi văd un peisaj dezolant.

"Este staţiune, e plin de sportivi, acum a plecat Olimpia de la Bucureşti, rugbyştii", spune un localnic.

Condiţiile de muncă reprezintă unul dintre motivele care i-au determinat pe ceferişti să declanşeze protestele. Oamenii s-au ferit totuşi să vorbească în faţa camerelor de filmat, de teama concedierilor.

"De peste doi ani de zile nu avem contract colectiv de muncă, contractele noastre au fost încheiate pe baza unui acord cu compania. Al doilea motiv ar fi proasta salarizare, din anul 2009 salariile în cadrul companiei naţionale CFR au scăzut cu peste 30%, condiţiile de muncă sunt jalnice", spune Sorin Micloş - lider de sindicat CFR, Harghita.

Angajaţii Căilor Ferate ameninţă cu greva generală, dacă nu apar soluţii pentru problemele lor.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu

Pe aceeași temă