Handicapuri severe, indemnizaţii mici

Data publicării:
HANDICAPATI

Maria Mocanu are 57 de ani şi locuieşte în localitatea Teliu. Femeia are un handicap locomotor de la vârsta de 6 luni. Este încadrată în grad de handicap grav pentru că nu se poate deplasa fără ajutor. Recunoaşte că îi este tot mai greu să îşi asigure medicamentele, mâncarea şi deplasările la spital pentru recuperare din cele câteva sute de lei pe care le primeşte lunar.

"Trebuie luate medicamentele, să mănânce, să fie dusă la spital. Nu avem maşină personală aşa că o ducem cu ce putem", spune Angela Mocanu - însoţitorul Mariei Mocanu.

În localitatea Teliu sunt 30 de persoane cu handicap care primesc lunar indemnizaţii. De anul trecut şi autorităţile locale contribuie cu un anumit procent din bugetul local, sumă care nu este uşor de acoperit din veniturile unei primării sărace ca cea din Teliu.

"Anul acesta din bugetul local am pus aproximativ 30%, a fost ca o prioritate pentru noi pentru că nu vrem să mai ajungem ca acum un an, să avem acele probleme. Plata, atât a asistenţilor personali cât şi a indemnizaţiilor, este asigurată până în luna noiembrie", a declarat Vasile Şerban - primar comuna Teliu.

Indemnizaţia lunară a persoanelor cu handicap se ridică la 636 de lei pe lună.

"Nu este suficient pentru gestionarea corespunzătoare în special pentru partea de reintegrare a lor, pentru recuperare, pentru medicamente, dar atât prevede cadrul legislativ în acest moment", Mariana Topoliceanu - directorul Direcţiei de Servicii Sociale Braşov.

În judeţul Braşov mai bine de 15.000 de persoane cu handicap primesc indemnizaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri