HARGHITA. Dezvoltă staţiunea din bani proprii

Data publicării:
PARTIE TUSNAD 171214

Imediat după 1990 hotelurile şi bazele de tratament din staţiunea Tuşnad Băi s-au privatizat. Însă nu s-a făcut nicio altă investiţie în zonă. De la an la an au apărut tot mai multe pensiuni dar fără alte planuri de petrecere a timpului liber. Totul, până în 2007 când proprietarii pensiunilor şi-au dat seama că turiştii evită staţiunea tocmai pentru că nu au ce face în zonă. Astfel că s-au unit într-o asociaţie şi au început să facă planuri. Primul pe listă: o pârtie de schi pentru turişti. Toţi membrii asociaţiei au pus mână de la mână şi au construit o pârtie de la zero.

"Fiecare membru are o cotizaţie în raport cu locurile de cazare. Noi am participat cu 5.000 de euro, asta este partea noastră. Fiecare a participat de la 1.000 de euro, până la 500 sau până la 15.000 de euro", a spus Sófalvi József - membru fondator Asociaţia de Turism.  

Pârtia de schi a fost construită din 2008 şi până în 2010, iar investiţia totală se ridică la 150.000 de euro. Are o lungime de 500 de metri şi 40 de metri lăţime. Este dotată cu instalaţie de teleschi, tunuri de zăpadă şi chiar şi un ratrac pentru amenajare.

Odată ce pârtia de schi a fost finalizată, şi numărul turiştilor a crescut. Anul trecut spre exemplu, în staţiune au fost peste 150.000 de turişti. Asta în timp ce, acum 15 ani, numărul lor era aproape la jumătate.

Astăzi asociaţia are 32 de membri. Patru hoteluri şi 28 de pensiuni, plus primăria, care a pus la dispoziţie terenul dar şi o cotizaţie anuală de 4.000 de euro

"Nu asta e ideea, că scoate investiţia. În fiecare an avem un venit pe care-l reinvestim. Aduce un beneficiu indirect că putem să oferim mai multe nopţi de cazare. Putem să oferim turiştilor care vizitează Băile Tuşnad o şedere mai lungă", a spus  Albert Tibor - Primar Băile Tuşnad

Şi tot în proiectul de dezvoltare a staţiunii, Primăria a deschis şi un centru Welness. O investiţie de peste 4 milioane de euro, bani din fonduri Guvernamentale.

"Centrul nostru Welness include cinci bazine, bazinul pt copii cu elemente de jucării, avem un jacuzzi de opt persoane. În afară de acesta, un departament welness care cuprinde saune, avem şi camera de sare şi o cameră de relaxare", a spus Duţă Eva - Administrator centru Welness

Un bilet de intrare la centrul Welness costă 25 de lei pentru adulţi, în timp ce la pârtia de schi, un cartelă cu 30 de urcări costă 45 de lei.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri