HARGHITA. Porţile secuieşti, readuse la viaţă

Data publicării:
PORTI SECUIESTI

Porţile secuieşti sunt mai mult decât o tradiţie in judeţul Harghita. Ele reprezintă o istorie pe care localnicii nu vor să o lase să moară. Incze Zoltan este proprietarul unei astfel de porţi veche de 106 ani. A auzit de programul Consiliului Judeţean, s-a înscris, iar anul acesta poarta lui a fost selectată pentru restaurare.

"Timpul trece şi se strică şi am vrut să o restaurăm şi să fie pusă la punct cum au pus-o şi bunicii noştrii", spune Incze Zoltan, proprietarul unei porţi secuieşti.

În urmă cu doar câteva zile, poarta cu poveste a fost demontată şi dusă în atelierul lui Szekely Csaba, un meşter dulgher din Miercurea Ciuc.

"Componentele porţii sunte cele trei picioare, grinzi verticale de susţinere pe care vine grinda lungă. Toate porţile secuieşti sunt nişte instituţii care le permite celor de afară să intre în incinta privată a familiei", spune meşterul.

Meşterul a sculptat peste 60 de porţi secuieşti însă aceasta este prima pe care o restaurează. Este atent la fiecare detaliu, ca nimic din caracterul porţii să nu se schimbe. Cunoaşte simbolistica ornamentelor ca nimeni altul.

Anul acesta 20 de poţi secuieşti vor îmbrăca straie noi. Printre ele, şi poarta lui Hunor.

"Poarta a fost construită în 1825 este o valoare foarte importantă şi pentru sat şi pentru oamenii care trăiesc aici", spune Szentes Hunor.

Pentru acest proiect de reabilitare a porţilor secuieşti, anul acesta, o fundaţie din Ungaria a donat Consiliului Judeţean peste un milion de lei.

"Am câştigat un proiect în valoare de 250 000 de euro, pe parcursul anilor am aprobat din bugetul CJ aproape 20.000 - 30.000 de euro şi acum, de trei ani, depunem proiecte de finanţare în Ungaria de unde primim, anual, între 10.000 şi 30.000 de euro", spune Borboly Csaba - preşedintele Consiliului Judeţean Harghita

Până acum au fost salvate toate porţile din anii 1700, iar acum urmează cele construite în anii 1800. Din 2009 şi până acum, 56 de porti secuieşti au fost reabilitate, însă numărul lor ajunge la câteva sute.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri