HARGHITA. Ştampila buclucaşă, cu "evaloare" în loc de "evaluare" 

Data publicării:
EVALOARE

La o săptămână după încheierea Evaluării Naţionale, pe site-urile de socializare a devenit virala o poză cu o foaie de examen pe care apare ştampila buclucaşă. Se vede clar cum cuvâtul evaluare este scris cu litera o, în loc de u.

"Este inadmisibil, atâta timp cât copiilor li se cere ceva, trebuie să le dăm nişte exemple noi, ca şi adulţi, categoric", spune un părinte.

Eroarea a fost sesizată de reprezentanţii inspectoratului şcolar, însă doar cu o zi înainte de examen, astfel că nu a mai putut fi corectată. Evaluarea Naţională a decurs normal pentru că toate şampilele din judeţ au fost greşite, astfel că nu a putut fi considerată un semn distinctiv pentru un anumit centru de corectare.

"Orice eveniment de acest tip este regretabil.  Ar fi fost mult mai grav dacă în judeţ ar fi fost mai multe centre de examen cu mai multe ştampile, doar la unele centre ar fi fost scrisă incorect această frază, aceste două cuvinte", spune profesorul Ferenc Alpar.

"Noi am fost şi centru zonal de evaluare, deci s-au corectat lucrările aici, la noi. Absolut toate cele 96 de ştampile au avut aceeaşi literă, greşeală, deci nu a fost niciun fel de semn distinctiv", a precizat Laszlo Károly - director şcoală.

Ştampilele au fost confectionate într-un mic atelier improvizat într-un apartament. Meşterul, un om în vârstă din Miercurea Ciuc, şi-a recunoscut greşeala, pe care a pus-o pe seama defectului de vedere şi a faptului că este vorbitor de limba maghiară, dar a promis în schimb că la anul, dacă IŞJ Harghita îi va mai cere sprijinul, va face ştampilele gratis.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, mai grav decât greşeala gramaticală este faptul că cineva, cel mai probabil un profesor supraveghetor, a fotografiat o foaie de examen si a încălcat astfel metodologia.

"În fiecare şcoală există înregistrarea video a activităţilor din timpul Evaluării, o să vizualizăm acele înregistrări şi audio şi video, aşa că posibilităţi de a detecta unde s-a umblat cu mijloace nepermise avem", spune Petru Gârbea - inspector general IŞJ Harghita.

Dacă persoana care a fotografiat foaia de examen a fost un supraveghetor, acesta nu va mai avea dreptul să participe în nicio comisie de examen, vreme de cinci ani. IŞJ Harghita a dat 4.800 de lei pe ştampile. Pentru că a fost vorba de un număr destul de mic, reprezentanţii instituţiei nu au fost nevoiţi să organizeze o licitaţie pentru achiziţionarea lor, ci a apelat la o firmă locală cu care lucrează de cinci ani.

Reporter: Sorina Secelean / Imagine: Dan Dascălu


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri