HARGHITA. Urşii se plimbă ca la ei acasă

Data publicării:
URSI TUSNAD

De când a venit vara, urşii ajung tot mai des în gospodăriile şi chiar în casele localnicilor din Tuşnad în căutare de mâncare. Săptămâna trecută, proprietara unei pensiuni din staţiune s-a trezit cu ursul în cămară.

"Ne-am trezit cu el în casă, sora mea s-a trezit. Era cu copilul în casă și dimineața la ora 4:00, deci noaptea, pur și simplu a coborât jos în cămară și a găsit ursul în casă. O experiență de groază s-a speriat foarte tare și a sunat la 112", povesteşte Ionela Andrășoaie, administrator de pensiune.

Situaţia se repetă de doi ani. Localnicii deja s-au obişnuit cu prezenţa urşilor, iar turiştii îi folografiază şi îi filmează.

"Am observat sus, când am fost după apă minerală, acolo undeți ați fost și dumneavoastră, vin foarte mulți. Au fost cazuri când au fost și cinci", spune un localnic.

"Ne e frică să ieșim din curte noaptea, seara nu noaptea că vin și ziua când este lumină", a spus alt localnic.

Administratorii de hoteluri şi pensiuni îi avertizează pe turişti să nu iasă seara la plimbare prin staţiune ca să evite orice pericol.

"Îi informăm pur și simplu :"când se întunecă afară vă rugăm întoarceți-vă la hotel pentru a evita orice". Practic ar fi o nenorocire", spune Ovidiu Salomia, administrator hotel. 

Autorităţile locale sunt depăşite de situaţie.

"Singura soluție care ar fi este să avem o echipă de rangeri în permanență ca să alunge urșii. Bineînțelels că nici primăria nu are fonduri pentru așa ceva dar eu cred că Ministerul Mediului, de care aparține vânătoarea și urșii, niște specii rare și apărate, el ar trebui să se gândească", declară Albert Tibor, primar Băile Tușnad.

"Ei practic coboară din munți, de pe muntele Piliske și de pe masivul celălalt, de pe Ciomat, zona fiind înțesută de pensiuni și de restaurante, tot ce se depozitează acolo funcționează ca o bombă energetică pentru aceste animale", spune Daniel Nagy, inspector şef adjunct ITRSV Braşov

Autorităţile estimează că în pădurile care înconjoară Tuşnadul trăiesc în jur de 20 de urşi. Anul trecut, vânătorii au prins și relocat cinci urși din Tuşnad în rezervația din muntii Hășmașul Mare.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri