Sari la conținut

Hospice a împlinit 24 de ani de la înfiinţare

Activitatea Hospice a început în 1992, an în care 50 de pacienți au primit servicii medicale paliative. La început, serviciile au fost limitate la îngrijirile acordate la domiciliul pacienților. Din 2002, la Hospice au început să funcționeze saloane pentru internarea adulților și copiilor cu boli incurabile, centre de zi și cabinete pentru consultații medicale de ambulator. Mai mult, organizația oferă inclusiv suport psihologic de specialitate, pentru pacienții cu astfel de sufierințe, internați în spitalele de stat.

"Acest sprijin înseamnă foarte mult atât pentru mine prin suportul şi spirjinul acordat mamei mele care acum este internată în spital, dar acest sprijin se vede şi pe numărul surprinzător de maşini, care este constant în creştere de pe stradă. Este o organizaţie de care oamenii chiar au mare nevoie", Mihai Ninaci, beneficiar Hospice.

Hospice testează, de trei ani, un proiect prin care să degreveze unitățile sanitare de o parte a sarcinilor pentru îngrijirea bolonavilor incurabil.

"Medicul de familie merge la domiciliul pacientului sau la pacientul care îi vine lui în cabinet şi dacă are suferinţă, fie ea fizică, durere, lipsă de aer, fie emoţională, nelinişti, griji, temeri, fie nu ştie încontro să se îndrepte, el să facă o primă abordare", Daniela Moșoiu, coordonator de proiect Hospice Casa Speranței.

Nemultumirea coordonatorilor Hospice este că, prin noul Cod Fiscal, trebuie să plătească impozit pe clădire.

"Hospice ar trebui să plătească 60.000 lei pe an impozit pentru clădirea în care îngrijeşte pacienţii. Cu aceştia bani, un pacinet ar putea fi îngrijit timp de 200 de zile cu servicii medicale complete", Claudiu Loghin, reporter Digi24.

"Pe legea 571, erau scutite mai multe categorii de contribuabili.  Pe legea 227, care se aplică cu 1 ianuarie 2016, apare o diferenţă faţă de legea veche. Unele clădiri sau terenuri sunt scutite ope legis şi altele rămân la latitudinea Consiliului Local, dacă le scuteşte sau nu. Prin urmare, Consiliul Local Braşov a hotărât să nu scutească nici monumentele istorice, nici Revoluţionarii, nici organizeţiile nonprofit şi noi punem în executare hotărârea de CL", Marian Voinescu - directorul Direcţiei Locală a Finanţelor Publice Braşov. 

Reponsabilii de proiect își doresc ca banii pentru costurile serviciilor prestate de medicii de familie să poată fi acoperiți din fondul asigurărilor de sănătate. La acest moment, doar 20 la sută din bugetul anual Hospice provine din acest fond.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea