Ia românească, o tradiţie vie

Data publicării:
SPALAT IA

Unite de aceeaşi pasiune, de a păstra şi transmite mai departe tradiţii populare, câteva femei din Braşov s-au întalnit într-un decor perfect pentru readuce la viaţă Obiceiul spălatului la râu. Fetele tinere au avut astfel ocazia să înveţe cum se spălau iile în trecut şi cum le pot întreţine şi păstra mai bine pentru generaţiile viitoare.

"Consider că este util să faci un lucru pe care generaţiile viitoare poate, îl vor vedea ca ceva uitat, dar vreau totuşi să-l ţinem aproape, să-l ţinem viu", Ana Maria Borca - iniţiatoarea proiectului

Femeile au respectat întocmai ritualul din străbuni. Au venit la râu cu săpun făcut în gospodărie, dar şi instrumente rudimentare.

"Am ia, maiul şi săpunul de casă. Se merge la râu, ia se bagă în apă, se bate cu maiul, aşa, pe o piatră sau pe o băncuţă de lemn, se săpuneşte, se pune la soare", participantă.

"Acum experimentăm cu doamnele mai experimentate decât noi şi testăm efectiv pentru că până acum am spălat acasă cu maşina de spălat, dar la râu niciodată", participantă.

Există totuşi locuri în care femeile încă mai păstrează această tradiţie, transmisă de la mamă la fiică sau de la bunică la nepoată.

"Sunt dintr-un sat de lângă Făgăraş şi la noi înca şi acum se procedează, da..se merge la râu, mai ales cu albiturile, cu cearşafuri, cu feţe de masă", Maria Sasu.

Evenimentul îşi propune salvarea şi păstrarea iilor în cele mai bune condiţii, purtarea lor cu mândrie şi iubire faţă de lucrul autentic românesc.

Şi la Iaşi, sub ochii orășenilor, meşterii populari s-au întrecut în demonstraţii de broderie sau ţesut.

Veronica Hoșbote a venit la Iași din localitatea Mănăstirea Humorului ca să le arate orăşenilor ce măiestrie şi ce migală întră într-o cămașă de cânepă.

"Trebuie să ai răbdare, trebuie să ai inspirație, să faci cu drag", Veronica Hoșbote, meșter popular 

"Asta fac din pasiune, nu aș putea să mă las", meşter popular.

"Pănușile le-am băgat în apă, ele se înmoie și se lucreză, se pot face foarte multe modele din ele", meşeter popular.

Târgul de artizanat a adus laolată meșteșugari iscusiți din mai multe zone ale tării.

Reporteri: Mădălina Zamfir, Olga Bejan
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri