Sari la conținut

Iarna elevi, vara angajaţi 

Hermina tocmai a terminat clasa a noua. Vara asta vrea să meargă într-o vacanţă mai scumpă, în Turcia, iar pentru asta are nevoie de bani. Aşa că s-a hotărât să-şi ia un job sezonier, iar prima companie la care a aplicat a şi angajat-o pentru două luni. Acum lucrează la o fabrică de panificaţie, în secţia de ambalare.

"Am venit, bineînţeles, pentru bani, în primul rând, dar pot să capăt experienţă aici şi asta este folositor pentru mine în viitor", a spus Veg Hermina.

La fabrica de pâine din Miercurea Ciuc mai sunt angajaţi pe timpul verii încă 17 elevi. Lucrează în ture, iar cei care au sub 18 ani au program de şase ore pe zi. Sunt însă plătiţi ca orice angajat.

"În prima săptămână a fost greu, dar am obişnuit în timp", spune altă elevă.

24 de companii din judeţul Harghita s-au înscris anul acesta la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de muncă în programul care dă stimulente companiilor dacă angajează elevi sau studenţi pe perioada verii. Firmele se bucură nu doar de forţă de muncă tânără, ci şi de sprijin financiar din partea statului.

"Perioada concediilor este o problemă şi aşa putem rezolva să lăsăm angajaţii să plece în concedii", spune Kovacs Eva - şef producţie la fabrica de panificaţie.

"Angajatorii, în baza legii 72 din 2007, beneficiază de o subvenţie de 250 de lei pe lună completă lucrată pentru fiecare elev sau student pe perioada vacanţei, nu mai mult de 60 de zile lucrătoare pe an", declară Tiberiu Pănescu - director AJOFM Harghita.

Acest program se desfăşoară la toate agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din ţară. Însă nu în toate judeţele are succes. În Braşov, spre exemplu, în acest an, până acum, în program s-au înscris şase companii, care au angajat 35 de tineri, iar în Covasna sunt 10 angajatori care au apelat la sezonieri.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Lucian Păculea