Iaz ilegal, în rezervaţie

Data publicării:
IAZ ILEGAL

Iazul a fost amenajat anul trecut, lângă albia pârâului Homorod, în aval de localitatea Dumbrăviţa, fără vreo autorizaţie.

"Iazul are o suprafaţă de aproximativ o mie de metri pătraţi şi a fost amenajat în inima rezervaţiei naturale. Utilajele grele aduse aici au fost folosite la excavarea pământului, la ridicarea digurilor şi la tasarea lor, la o distanţă mai mică de 100 de metri de luciul de apă al lacului Dumbrăviţa", relatează reporterul Digi24 Braşov, Claudiu Loghin.

Bogăţia vegetaţiei şi speciilor de păsări din zonă au făcut din lacul Dumbrăviţa, cu malurile lui, o adevărată Deltă între munţi. Zona a fost inclusă în lista obiectivelor protejate Natura 2000. Specialiştii spun că una din păsările direct ameninţate de amenajarea iazului este Cristelul de câmpie.

"Impactul este mult mai mare, deoarece activităţile umane eventual ulterioare, precum şi cele din construcţia acelui lac au afectat, sigur, o suprafaţă mult, mult mai mare", declară Dan Ionescu, reprezentant Societatea Ornitologică Română.

La iazul ilegal au fost, pe rând, Garda de Mediu, Gospodărirea Apelor, Consiliul Judeţean şi Primăria Dumbrăviţa. S-au dat trei amenzi, în valoare totală de 40 de mii de lei. Proprietarul a contestat în instanţă amenzile şi îşi vede nestingherit de proiect.

"S-a impus sistarea lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială", spune Cristina Veştemean, comisar Garda Naţonală de Mediu.

"Până nu se rezolvă în instanţă o soluţie definitivă şi o sentinţă definitivă şi irevocabilă nu se poate face nimic",  declară Popa Zachiu, primarul localităţii Dumbrăviţa.

"Avem mâinile legate, deci persoana care a realizat construcţia îşi vede de treburi nestingherit. Este foarte foarte grav, deci ca o persoană să sfideze toate autorităţile statului", spune Artur Dumitraşcu, şef dispecerat Sistemul de Gospodărire a Apelor Braşov.

Proprietarul terenului spune că a populat deja iazul cu peşte şi are de gând să amenajeze acolo o baltă de pescuit. Ba mai mult, îi încurajează pe toţi proprietarii de teren din zona rezervaţiei să-i urmeze exemplul.

"Pe proprietatea oamenilor nu poate să dicteze Sit Natura 2000". (Reporter: Aveţi de gând să aduceţi terenul la starea iniţială, aşa cum v-au obligat Garda de Mediu şi Gospodărirea Apelor?) Atâta timp cât nu aduc, nu are un impact negativ, nu am de gând", a declarat proprietarul iazului, Mihai Puşcaş.

Lacul Dumbrăviţa este arie specială de protecţie avifaunistică şi are o suprafaţă de aproape 420 de hectare. Din această suprafaţă, doar 180 de hectare sunt luciu de apă. Legal, pe teritoriul rezervaţiei sunt interzise cu desăvârşire orice lucrări de construcţii.

Reporter: Claudiu Loghin
Operatori: Mihai Stan, George Oltean, Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri