Imnul naţional, sărbătorit şi la Braşov 

Data publicării:
ZIUA IMNULUI

Doar câteva minute au răsunat cântecele de fanară în faţa Primăriei, o scurtă intonare a imnului, o defilare la fel de scurtă şi ... cam atât. Oamenii s-au răspândit foarte repede şi activitatea în oraş şi-a urmat cursul obişnuit.

Puţini ştiu că imnul naţional a fost compus chiar în miezul ţării, aici, la Braşov şi că versurile aparţin poeziei "Un răsunet", scrisă de Andrei Mureşanu. Mulţi, însă, afirmă cu tărie că melodia îi aparţine lui Anton Pann. Învăţaţii spun cu totul altceva.

"Nu este nicio poveste de legătură între Anton Pann şi Mureşanu, aşa cum scriu manualele de şcoală. Ctitorul melodiei este George Ucenescu şi, să nu vă surprindă ce vă spun, melodia sa, Din sânul maicii mele, o cânta duminical sau la înmormântarea unei femei", a spus profesorul  Vasile Oltean - directorul Muzeului Prima Şcoală Românească.

În timp ce adevărurile istorice zac neştiute în vitrinele muzeelor, românii de rând născocesc versiunile lor, adaptate la sensibilitatea vremurilor. Mulţi nici măcar nu au ştiut ce se sărbătoreşte astăzi.

"Astăzi se sărbătoreşte ziua imnului naţional? Da, să fie sănătoşi! Era bun dacă-l schimba.  Păi da ce înseamnă asta? Deşteaptă-te române! De ce să se deştepte? Din ce? Nu-i găsesc nicio logică", a spus un braşovean.

Ca să nu mai vorbim că numărul de strofe al imnului încă rămâne un mister.

"Este compus din 12 strofe", a spus un trecător.

Doar autorităţile, se pare, au venit cu lecţiile făcute.

"Au fost intonate de către paşoptiştii români dar şi de către muncitorii care, în 1987, au ieşit pe străzile Braşovului", a spus Mihai Mohaci - subprefectul judeţului Braşov

"Braşovenii trebuie să fie mândri pentru că Imnul Naţional are legătură cu Braşovul, Scheii Braşovului fac parte din istoria imnului naţional", a precizat George Scripcaru - primarul Municipiului Braşov

"Deşteaptă-te, române!" a devenit oficial imnul de stat al României abia în anul 1990, după schimbarea regimului politic..

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri