Impozite mai mari la Sibiu

Data publicării:
IMPOZITE SB

În zona centrală a Sibiului, Primăria a acordat, doar anul acesta, peste 300 de avertismente proprietarilor care nu își întrețin clădirile. Sibienii cred că măsurile sunt juste și că orașul lor trebuie să arate bine.

"Păi trebuie întreținute. Dacă și le-au revendicat, proprietarii, nu? Ei vor să le dărâme și pe urmă să construiască te miri ce?", spune un sibian.

Și turiștii își doresc să vadă mai puține fațade care stau cadă.

"Dărăpănată, clar. Este vai de capul ei. E vorba de bani, probabil, aici. Și aici nu se poate decât cu... sau de la stat sau de la, na, persoane private. Dar eu știu cine vrea să investească?", spune un turist.

În perioada comunistă, casele au fost confiscate de la sași și date în folosință ca locuințe sociale, celor mai săraci sibieni. Multe imobile nu au mai fost revendicate, iar în case au rămas foștii chiriași ai ILL-ului, deveniți, între timp, proprietari. Mulți dintre ei spun acum că nu au bani de renovări.

"Impozitele pe case sunt foarte mari și-așa. E cam greu, ca pensionar. Și singur, nu se poate", spune un proprietar.

"Eu, la o pensie de 1.100 de lei, după 43 de ani vechime, nu știu dacă aș putea face o renovare la o clădire mare", spune alt proprietar.

Fațadele din zona centrală a Sibiului au fost refăcute înainte ca oraşul să devină Capitală Culturală Europeană, în 2007, cu bani veniți de la bugetul local și de la Guvern, dar, de atunci, proprietarii nu le-au mai întreținut aproape deloc.

Supra-impozitarea va fi aplicată gradual, în funcție de gradul de degradare a imobilului. Noul Cod Fiscal, spre deosebire de cel vechi, permite acest lucru.

"O comisie va fi constituită pentru a stabili criteriile de încadrare a acestor imobile și terenuri în categoria respectivă și pentru a stabili măsurile care se vor lua", spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.

Compartimentul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale Sibiu a transmis, anul trecut, 277 de avertismente către proprietarii de imobile neîngrijite. Anul acesta, numărul celor somați a crescut la 317.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri