În Harghita se fură marcajele turistice

Data publicării:
MARCAJE HARGHITA

Arealul Harghita-Mădăraşi este doar unul din locurile în care marcajele turistice şi stâlpii pe care sunt amplasate panourile de informare au dispărut de pe traseele montane.

"Se fură lanţuri se fură şi ţevi pe care e montat marcajele. Înăuntru este un pic de aluminiu asta e mai valoros", afirmă Sipos Zoltan - şeful Salvamont Harghita Mădăraş.

Cei împătimiţi de mersul pe munte au reclamat lipsa marcajelor la recepţiile pensiunilor din staţiune.

"Sunt sesizări dinspre pasul Liban dar sunt în curs de remediere. Lipsesc marcaje fiindcă au fost refăcute în ultimii ani, sunt refăcute în continuare, dar din anumite motive dispar marcajele", spune Szikszai Attila - proprietar pensiune.

În 2010 salvamontiştii au început un program de refacere a marcajelor şi panourilor de informare pe cei 1.700 de kilometri de trasee turistice. Însă munca salvatorilor montani este distrusă de persoane necunoscute care în urma lor fură sau distrug indicatoarele.

"Din cauza lipsei marcajului turistul nu mai ştie, într-o vreme urâtă cu ceaţă, nu mai ştie să se orienteze, trebuie să ne cheme, trebuie să ne deplasăm la faţa locului şi atât costurile cât şi pericolul de-a dispare un turist este foarte mare", declară Fekete Ors - şeful Serviciului Public Salvamont al Consiliului Judeţean Harghita.

Salvamontistii au făcut plângeri la autorităţi, însă hoţii nu au fost identificaţi. Astfel că anual sunt cei care au grijă de trasee sunt nevoiţi să ceară bani suplimentari din buget ca să refacă distrugerile. Numai în acest an Consiliul Judeţean Harghita a dat 10.000 de lei pentru marcajele furate însă din calculele salvamontiştilor ar fi nevoie de 20.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri