Sari la conținut

În lumea copiilor de odinioară 

Elevi de la 12 şcoli, din clasele pregătitoare până într-a şaptea s-au distrat la un adevărat festival de jocuri ale copilăriei în aer liber. Pentru cei mai mulţi dintre ei a fost o provocare să schimbe tableta şi calculatorul cu mingile, arcul sau beţele de joc.

"Jocurile acestea mi se par foarte creative şi foarte drăguţe pentru că eu nu apuc să mă joc acasă aşa ceva pentru că nu am cu cine şi nu am auzit în viaţa mea despre aceste jocuri", spun un copil.

"E foarte distractiv şi interesant. Îmi doresc să mă joc aşa şi acasă", spune alt copil.

Copiii au fost îndrumaţi în lumea jocurilor de voluntari ai bibliotecii judeţene din Braşov dar şi de elevii unor colegii din oraş.

"Jocul cercuri constă în aruncarea cercurilor la jaloane. Echipa e împărţită în două, echipa băieţilor şi echipa fetelor. Fiecare fată trebuie să arunce, respectiv fiecare băiat şi cine face mai multe ăla câştigă", spune voluntarul Mihaela Talpă.

Proiectul a luat naştere cu ajutorul unui istoric braşovean care a studiat îndeaproape jocurile tradiţionale specifice Ţării Bârsei din perioada secolului al XIX -lea pe o perioadă de mai mulţi ani. Principalul scop al acestor jocuri era acela de formare a deprinderilor şi aptitudinilor copiilor.

"Educare prin joc a tinerei generaţii! Practic prin astfel de jocuri se forma spiritul de echipă, ideea de camaraderie, îşi formau deprinderi utile la apărarea cetăţii, la apărarea avutului, tirul cu arcul sau cu arbaleta", spune istoricul Alexandru Stănescu.

Totul face parte dintr-un proiect numit "Braşovul, capitala jocurilor tradiţionale" iniţiat de Biblioteca Judeţeană Braşov, pentru ca toţi copiii să cunoască jocurile vechi ale copilăriei.

"Am avut un concurs interşcolar în luna iunie şi cu această ocazie am constatat cu tristeţe că cei mici nu mai ştiu să se joace. Sunt copii care nu ştiu să alerge, care nu ştiu să facă o echipă şi prin acest proiect propunem şi o alternativă la statul la televizor şi la statul pe tabletă", spune Ioana Şchiopu, manager proiect. 

Programul a fost finanţanţat print-un grant oferit Guvernului României de Norvegia, Liechtenstein şi Islanda .

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu